AlgemeenNieuws

Akkerbouwer Jaap Korteweg uitgeroepen tot beste ondernemer

Utrecht – Jaap Korteweg, biologisch akkerbouwer, oprichter en directeur van de Vegetarische Slager, is uitgeroepen tot beste ondernemer. Hij kreeg de jaarlijkse prijs woensdag uitgereikt door minister Henk Kamp van Economische Zaken tijdens de Week van de ondernemer in Utrecht.

De 52-jarige Korteweg – echtgenoot van Tweede Kamerlid Marianne Thieme – startte in november 2009 een vegetarische slagerij in Den Haag. De Vegetarische Slager heeft in de afgelopen zeven jaar de omzet ieder jaar zien verdubbelen. Het bedrijf heeft tien medewerkers en is verdeeld over twee locaties in Nederland.

De prijs is in het leven geroepen door onder andere de Universiteit van Amsterdam en de Dutch Centers for Entrepreneurship. Korteweg nam het op tegen negen andere genomineerden, onder wie gerenommeerde ondernemers als John de Mol, Floris van Bommel en Jos de Blok (Buurtzorg).

Door technologie van de Universiteit Wageningen te combineren met culinaire kennis van koks, geeft Korteweg zijn producten ‘de smaak en beleving van echt vlees. Zijn vegetarische kip, gehakt en spekjes, op basis van soja, lupine of wortel, erwten en ui, werden door culinair recensenten van Parijs tot New York goed ontvangen. In een artikel over The Vegetarian Butcher schreef de recensent van The New York Times dat hij de plantaardige kip niet van echt had onderscheiden, als hij niet had geweten dat het nepvlees was.

Eerder dit jaar maakte Albert Heijn bekend de vleesvervangers van Korteweg in het assortiment op te nemen. Daarmee heeft de Vegetarische Slager landelijke dekking gekregen.

‘De grootste slager van de wereld worden’, zo luidt de ambitie van Korteweg. ‘Dat doen wij natuurlijk niet alleen. We staan voor en beweging. Het doel is het beest uit de voedselketen te halen.’

Beheer
WP Admin