AlgemeenNieuws

4 van 39 natuurvergunningen onterecht

Den Haag – Vier veebedrijven in Overijssel hebben ten onrechte een Natuurbeschermingswetvergunning gekregen van de provincie. Dat is overgebleven van 39 bezwaarprocedures tegen evenzoveel vergunningen die de Mobilisation for the Environment (MOB) had aangespannen tegen de provincie.

MOB kreeg weliswaar in vijftien zaken juridisch gelijk, maar de Raad van State bepaalde dat de vergunning wel in stand kan blijven in elf van die gevallen. In de overige 24 zaken kreeg de provincie gelijk en is de vergunning terecht verleend.

De Raad van State deed woensdag uitspraak in de 39 zaken, die tot één vonnis zijn samengevoegd. De milieuorganisatie MOB maakt bezwaar tegen Natuurbeschermingswetvergunningen, omdat zij vindt dat de extra ammoniakemissie schade doet aan natuurgebieden.

De zaak werd begin dit jaar (15 januari) behandeld bij de Raad van State. De bezwaren betroffen vergunningen die in de loop van april tot juli 2014 door de provincie waren afgegeven aan bedrijven in de gehele provincie.

De bezwaren hadden onder meer betrekking op de saldering van ammoniak. In een enkel geval bleek dat er was gesaldeerd met een bedrijf, waarvan niet vaststond dat daar ook daadwerkelijk ammoniakemissie werd weggenomen. De Raad van State staat saldering alleen toe als vast staat dat de uitstoot van ammoniak ook daadwerkelijk vermindert. Latente ruimte (ongebruikte vergunningen) kanniet worden meegerekend.

In een aantal andere gevallen was niet voor elk Natura 2000-gebied bepaald dat er sprake was van vermindering van de ammoniakbelasting. In de meeste gevallen was wel gekeken naar het dichtstbijzijnde natuurgebied. De Raad van State redeneert dat als de belasting van het dichtstbijzijnde gebied niet toeneemt, dat ook het geval is voor andere gebieden, ook al is dat niet uit en te na onderzocht.

MOB krijgt van de provincie een vergoeding voor de gemaakte kosten. Die zijn door de Raad van State vastgesteld op bijna €11.000.

Beheer
WP Admin