AlgemeenNieuws

Zorgen CDA en SGP over effect verkiezingen op landbouw

Den Haag – Landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer reageren verdeeld op de uitslag van de verkiezingen. Terwijl CDA-Kamerlid Jaco Geurts en SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf zich zorgen maken over de landbouwbelangen, ziet D66-Kamerlid Gerard Schouw de winst van zijn partij juist als een grote kans voor een groener en duurzamer beleid. “Ik verwacht een groener en duurzamer stemgedrag in de Kamer door de groei van D66 en PvdD en de spilfunctie die GroenLinks kan spelen.”

Sjoera Dikkers (PvdA) reageert dat haar partij altijd samenwerkt met alle politieke partijen. “Dat deden we voor deze uitslag en dat doen we daarna”, aldus Dikkers.

Dijkgraaf (SGP) vreest dat de nieuwe verhoudingen in de Eerste Kamer hun weerslag zullen hebben op de nieuwe natuurwet, de wet veehouderij en volksgezondheid en de AMvB die de grondgebondenheid in de melkveehouderij moet regelen, omdat het landbouwblok geen meerderheid meer heeft. “Het betekent dat we extra ons best moeten doen om te laten zien hoe plannen voor de landbouwpraktijk uitpakken. We moeten voorkomen dat de agrarische sector door ondoordachte linkse plannen achteruit boert. Verduurzaming moet, maar niet vanachter de Haagse tekentafel met een gepeperde rekening voor de boer”, aldus Dijkgraaf, die dankbaar is voor de winst die zijn partij heeft geboekt bij de verkiezingen.

Geurts reageert dat het CDA na de verkiezingen op dezelfde wijze te werk blijft gaan: “Goede voorstellen steunen we en slechte steunen we niet”, aldus de politicus. Hij maakt zich wel zorgen over deze voorstellen, die maar mondjesmaat komen vanuit het kabinet. “Wat er al in beweging was, zal nu vast en zeker tot stilstand komen. Het zou goed zijn als het kabinet de koers wijzigt en de boer, tuinder en visser weer serieus gaat nemen.”

Lees meer over de verkiezingen!

Beheer
WP Admin