AlgemeenNieuws

Wolf terug in Nederland

Noord-Sleen – De wolf is terug in Nederland. Zaterdag is een exemplaar gezien en gefotografeerd langs de N381 ter hoogte van Noord-Sleen, bij Emmen (Dr.).

Leo Linnartz van de organisatie Wolven in Nederland spreekt van een ‘historische dag’ omdat het zeker 150 jaar geleden is dat het dier voor het laatst in het wild in ons land was.

Op internet gaat de foto rond en hij twijfelt niet aan de echtheid. Dat komt doordat het dier dezer dagen ook net over de grens in Duitsland was gespot. “Dit is de eerste in ons land met goed bewijs”, aldus de wolvendeskundige.

De provincie Drenthe liet weten blij te zijn met de komst van het dier. “De wolf is een beschermd dier en is welkom in Drenthe. We houden zo goed mogelijk in de gaten waar het dier zich bevindt, omdat dit de eerste wolf sinds twee eeuwen is die in Nederland rondloopt”, aldus de provincie.

Het beeld tot nu toe is dat het geen schuwe wolf is. “Hij slentert langs wegen is waarschijnlijk op zoek naar een bosrijke omgeving. Het dier trekt hierbij over grote afstanden naar nieuwe leefgebieden”, stelt de provincie Drenthe.

Enkele jaren terug was waarschijnlijk ook een wolf gesignaleerd in Duiven (Gld.). Maar beeldmateriaal was te vaag en dus hield men het erop dat het toen voor 95 procent zeker was dat het om een wolf ging. Een dode wolf die in 2013 in Luttelgeest was aangetroffen, bleek daar te zijn neergelegd.

In de jaren tachtig is de wolf in Europa tot beschermde diersoort verklaard. Het dier is sindsdien bezig aan een opmars.

Linnartz noemt de terugkeer ‘heugelijk nieuws’. Het samenwerkingsverband Wolven in Nederland, waarin hij zit, is opgericht om Nederland voor te bereiden op de komst van wolven naar ons land.

“Of mensen bang moeten zijn als ze er een zien? Ik zeg altijd spring een gat in de lucht en maak een foto. Maar het blijft een wild dier, dus kom niet te dicht in de buurt. Wanneer een wolf in het nauw gedreven wordt, kan hij aanvallen om zichzelf te redden. Maar omdat hij in de loop der eeuwen heeft geleerd om mensen te mijden zal hij meestal proberen te vluchten”, vertelt Linnartz.

 

In Heeze (N.-Br.) werd in 1897 voor het laatst een wolf in Nederland gezien. Het dier was in de eeuwen daarvoor met grote voortvarendheid in heel Europa bejaagd, deels omdat de wolf vee van boeren roofde en deels uit angst, omdat de dieren mensen zouden aanvallen en opeten. Dat laatste is volgens wolvendeskundigen een fabel: wolven zijn banger voor mensen dan omgekeerd.

Een wolf leeft in een roedel. In hun tweede levensjaar gaan jonge wolven zwerven, op zoek naar een plek en een partner om een eigen roedel te stichten.

Nadat alle Europese landen in 1982 in het Zwitserse Bern de wolf tot beschermde diersoort hadden verklaard, is het dier bezig aan een opmars. In 2011 bleek bij waarnemingen in Duitsland dat daar al elf roedels leefden. Maar ook in Frankrijk, Zwitserland, Italië en Spanje komen weer wolven voor.

“Veel mensen die bang zijn voor wolven, maken tijdens hun vakantie wandelingen dwars door wolvengebied, maar de dieren zorgen er wel voor dat niemand ze ziet”, aldus Linnartz. Wanneer een wolf in het nauw gedreven wordt kan hij aanvallen om zichzelf te redden, maar om risico’s te vermijden zal hij meestal proberen te vluchten voor mensen.

Geschikte leefgebieden voor wolven in Nederland zijn gebieden waar ook zwijnen en reeën voorkomen. Dat Nederland te dichtbevolkt is voor de wolf, is volgens Linnartz onzin, aangezien de dieren in Oost-Europa aan stadsranden voorkomen. ANP

Beheer
WP Admin