AlgemeenNieuws

Vraagtekens over noodzaak verzamelen stalgegevens

Den Haag – VVD en CDA in de Tweede Kamer willen uitleg over de verplichte stalregistratie, waarover veehouders de overheid moeten informeren via de Landbouwtelling.

In de Landbouwtelling van dit jaar is een extra vraag gesteld over de stalbezetting. Die gegevens zijn nodig voor het stikstofbeleid (Programmatische Aanpak Stikstof). Er is ook zorg over wat er met de gegevens gebeurt.

CDA en VVD zien de registratieplicht als een lastenverzwaring, zowel voor de boer als voor de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Andere partijen hebben geen bezwaar tegen de registratieplicht.

CDA-woordvoerder Jaco Geurts zegt verbaasd te zijn over de vragen die via de Landbouwtelling worden gesteld.  Hij vraagt zich af of er wel een juridische basis is voor de vraag in welke stal welke dieren worden gehouden.

Bovendien stelt de CDA’er dat het hem onduidelijk is wat er met de gegevens moet gebeuren.  Ook VVD-woordvoerder Helma Lodders vraagt zich af wat precies de bedoeling is van het verzamelen van de gegevens. Haar grootste bezwaar is de administratieve lastenverzwaring, een bezwaar dat ze deelt met haar CDA-collega Geurts.

Dion Graus (PVV) zegt er geen bezwaar tegen te hebben dat de overheid gegevens opvraagt bij de boer, maar hij wil wel de waarborg dat de gegevens niet bij derden terecht kunnen komen. “Dat de NVWA en de dierenpolitie over die gegevens kunnen beschikken is goed. En ook de verwerking ten behoeve van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is goed. Maar de gegevens moeten niet bij kwaadwillenden terecht komen”, aldus de PVV’er.

Gegevens van de Landbouwtelling kunnen op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur in sommige gevallen worden verstrekt aan derden. De milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) maakt met enige regelmaat gebruik van die mogelijkheid. MOB vecht vergunningen van veehouders aan, vanwege de vermeende schadelijkheid voor kwetsbare natuurgebieden.

Sjoera Dikkers, landbouwwoordvoerder van de PvdA, zegt dat het goed is dat de staatssecretaris inventariseert waar welke dieren worden gehouden.  “We tuigen een heel systeem op om de emissie te beperken. Dat moeten we toch ook handhaven. Het is niet zo gek dat de overheid zich laat informeren. Het zou gek zijn als we het niet zouden doen.”

Beheer
WP Admin