AlgemeenNieuws

Verplichte stalregistratie

Doetinchem – Voor het eerst moeten veehouders in de Gecombineerde Opgave aangeven in welke stallen, welke dieren zitten.

De gegevens worden gebruikt voor het in kaart brengen van de emissies uit de landbouw.

Vanaf 1 april tot en met 15 mei hebben boeren de tijd om de Gecombineerde Opgave 2015 in te dienen. In deze ‘meitelling’ zitten enkele nieuwe vragen, waaronder die van de stalregistratie.

Houders van rundvee, varkens, kippen, eenden en kalkoenen moeten verplicht hun stallen registreren in de opgave. Hiervoor dient per stal het staltype, het vergunde dieraantal en het jaar in gebruik name van de stal te worden opgegeven. Voor varkens, kippen, eenden en kalkoenen dienen ook de additionele technieken voor emissiebeperkende maatregelen (Rav-code) te worden opgegeven. Rav staat voor Regeling ammoniak en veehouderij. Op de vergunning is te zien wat het Rav-nummer van de stal is. Voor schapen, nertsen en konijnen wordt dit jaar naar de gemiddelde stalbezetting gevraagd.

Met hulp van een luchtfoto moet de ondernemer met een druk op de muisknop aangeven waar, welke dieren zich bevinden op het erf. De registratie van stallen gebeurt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Boeren moeten dit doorgeven voor registratie van emissies conform de Wet Ammoniak en Veehouderij. Als bron voor de gebouwen wordt gebruik gemaakt van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). Dit is de registratie waarin gemeentelijke basisgegevens over alle gebouwen en adressen in Nederland zijn verzameld.

Dat ondernemers voor het eerst informatie moeten doorgeven over stallen en staltype komt niet uit de lucht vallen. Het heeft allemaal te maken met de bepaling van emissies uit de landbouw. In dit verband gaat het vooral om de Programmatische Aanpak Stikstof en de daarmee verband houdende EARIUS calculator. Met AERIUS berekent de agrariër hoeveel stikstofemissie en -depositie een activiteit veroorzaakt en welke claim de activiteit legt op de beschikbare ontwikkelingsruimte. De resultaten van AERIUS worden als bijlage bij vergunningsaanvragen gevoegd. RIVM is intensief betrokken bij de vraagstelling op grond van inhoudelijke deskundigheid en als beoogd beheerder van AERIUS.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verzoekt dit jaar zo’n 85.000 ondernemers de Gecombineerde Opgave in te dienen. Hiervan doen zo’n 57.000 een beroep op de Basis Betalingsregeling (BBR).

Beheer
WP Admin