AlgemeenNieuws

Strengere regels voor vervoer vaste mest

Den Haag – Alle transportmiddelen van vaste mest moeten vanaf 1 april 2015 voorzien zijn van goedgekeurde en vast opgebouwde AGR/GPS-apparatuur.

Ook de regels het bemonsteren worden strenger. Doel van deze maatregel is het bestrijden van fraude met vaste mest. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft dit besloten omdat losse koffers onvoldoende borgen dat het fysieke mesttransport overeenkomt met het vervoersbewijs (VDM). Naar verwachting wordt het aandeel vaste mest de komende jaren groter omdat meer mest wordt gescheiden.

Oorspronkelijk zou de verplichting al per 1 januari 2015 ingaan, maar voor een introductie van deze verplichting per 1 januari 2015 bleek de transportsector nog niet gereed. Dijksma heeft de mesttransporteurs nu maximaal drie maanden extra om aan de regels te voldoen.

Ook voor de bemonstering van vaste mest zijn de regels strenger. Vanaf 1 april 2015 mag het laboratorium een monster niet in behandeling nemen als het monster niet aan de voorgeschreven hoeveelheid voldoet. De vervoerder van dierlijke mest is verantwoordelijk voor de bemonstering. Het monster moet voldoen aan de eisen die hiervoor gesteld zijn. Zo niet, dan volgt een boete.

Beheer
WP Admin