AlgemeenNieuws

Spanning in de mestmarkt loopt op

De spanning op de mestmarkt loopt op. De ophaalbijdragen zijn hoger dan vorig jaar rond deze tijd. De mestputten zitten wel vol.

Veehouders hebben moeite voldoende geld te vinden om de reguliere mestafzet te betalen. De lage prijzen voor melk en vlees zijn hier debet aan.

De mestprijzen zijn hoog en lijken nog niet te willen zakken. Normaliter zakken de ophaalbijdrages vanaf week 3. In het Zuiden betalen momenteel rundveehouders € 16 à € 17 per ton. De prijs voor varkensmest in de regio Deurne is € 20,75 per ton. Dat is ruim een euro meer dan vorig jaar rond deze tijd.

Omdat er veel rundveemest wordt aangeboden, komt de handel in varkensmest nog niet op gang. Akkerbouwers hebben vanwege de aanscherping van de gebruiksnormen de voorkeur voor rundveemest omdat het fosfaatgehalte veel lager is dan van varkensmest.

De komende weken zullen veehouders vrachten mest af moeten gaan leveren omdat de mestputten vol zitten. Het aanbod van varkensmest neemt ook al gestaag toe, meldt mestafzetcoöperatie Mestac in Best. Het uitrijden van mest gebeurt nog minimaal omdat het land te nat is en de weersomstandigheden ongunstig.

Accountants melden dat veehouders moeite hebben geld te vinden om de reguliere mestafzet te kunnen bekostigen. Dit komt door de matige melk- en vleesprijzen in de afgelopen periode waardoor de liquiditeit van bedrijven onder druk staat. Het afsluiten van mestverwerkingscontracten wordt – om dezelfde reden – uitgesteld door veehouders. Eerst de putten leeg en dan bekijken hoe aan de mestverwerkingsplicht kan worden voldaan.

De handel in vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO’s) vindt mondjesmaat plaats. In het noorden en in het midden van Nederland worden nog hier en daar contracten afgesloten met boeren die van hun mestverwerkingsplicht af willen. Deze boeren combineren de direct afzet van mest met het afsluiten van een mestverwerkingscontract.

In het Zuiden ligt de handel in VVO’s echter helemaal stil. Dit is geen bijzondere situatie. Veehouders in het Zuiden gingen vorig jaar ook pas aan de slag met mestverwerking in de tweede helft van het jaar, nadat zij het gros van hun mest fysiek hadden geleverd.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin