AlgemeenNieuws

SP en GroenLinks willen direct bouwstop nieuwe stallen

Den Haag – De SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks willen direct een stop op de bouw van nieuwe stallen.

Aanleiding zijn onderzoeksresultaten over de veronderstelde relatie tussen longklachten en de nabijheid van veehouderij.

Onderzoeker Kitty Maassen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat mensen met longziekten die bij een veehouderij wonen ernstigere klachten hebben dan vergelijkbare patiënten die niet vlakbij een veehouderij wonen.

Daar staat tegenover dat  in de nabijheid van een veebedrijf relatief minder chronische longpatiënten wonen. Onderzoekers weten daar nog geen goede verklaring voor te geven. Een van de opties is dat mensen met longklachten eerder vanuit de omgeving van een veehouderij verhuizen, de andere is dat mensen in de omgeving van een veehouderij juist meer weerstand opbouwen tegen de uitstoot van een veehouderij.

In vragen aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vraagt GroenLinks om direct maatregelen te treffen, vanwege de tussentijdse resultaten van het onderzoek dat het RIVM uitvoert. De Partij voor de Dieren en de SP hadden eerder deze week in de Tweede Kamer ook al aangedrongen op een bouwstop.

Beheer
WP Admin