AlgemeenNieuws

RVOB biedt weer pachtgrond aan

Den Haag – Het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB), voorheen Domeinen, gaat in september dit jaar 392 hectare vrijkomende pachtgronden via openbare inschrijving aanbieden.

Dit laat de organisatie desgevraagd weten. Afgelopen maandag tijdens de jaarvergadering van de BLHB maakten de aanwezige politieke partijen, het CDA en SGP, zich grote zorgen over de openbare inschrijving van pachtgronden die in het bezit van het Rijk. Beide partijen vinden dat openbare inschrijvingen duurzaam grondgebruik tegenwerkt. Dit omdat de nieuwe pachter de grond kortdurend in gebruik heeft en dan niet als prioriteit heeft om zuinig om te gaan met de grond.

De pachtgronden die het RVOB dit jaar gaat aanbieden liggen in de polders Wieringermeer, Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland. Afhankelijk van de ligging worden de percelen voor vier, vijf of zes jaar aangeboden middels een geliberaliseerd pachtcontract.

In september vorig jaar bood het RVOB ook al pachtgrond aan bij openbare inschrijving. Het hoogste bod was toen €2.751 per hectare voor een stuk grond van ruim 23 hectare in Bant (Fl.) voor een duur van zes jaar. Het gerucht dat te ronde doet dat de hoogste bieder de grond uiteindelijk niet in gebruik heeft gekregen, omdat de bank tegenwerkte, wordt ontkent door de RVOB. Volgens het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf zijn alle elf percelen die vorig jaar bij openbare inschrijving zijn aangeboden gegund aan de hoogste bieder.

LTO Nederland en de Bond van Landpachters (BLHB) hebben eerder al laten weten niet blij te zijn met dergelijke openbare inschrijvingen, omdat er geen sprake is van een duurzame relatie tussen verpachter en pachter.

Beheer
WP Admin