AlgemeenNieuws

Onderzoek naar gevolgen antibiotica-reductie

Den Haag – De Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) gaat onderzoek doen naar de gevolgen van het beleid om antibioticagebruik terug te dringen op dierenwelzijn en diergezondheid.

De visie van de RDA op eventuele nadelige effecten van het reductiebeleid wordt eind van dit jaar verwacht. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zal dan bekijken of aanvullende maatregelen gewenst zijn.

Stichting Wakker Dier is positief over het onderzoek. De organisatie zegt veel signalen te krijgen over ziekte dieren en hogere sterfte onder kalveren, varkens en kippen. Volgens Wakker Dier zijn de omstandigheden in de stallen vaak slecht, waardoor dieren alleen met antibiotica op de been kunnen worden gehouden. Ze vinden dat er meer moet gebeuren om het management en het stalsysteem te verbeteren.

De KNMvD, de beroepsorganisatie van dierenartsen, kent het geluid uit de praktijk dat er mogelijk meer zieke dieren voorkomen. De organisatie kan niet zeggen in welke mate dit aan de orde is. “Een betrouwbaar onderzoek naar de effecten van antibioticareductie op dierenwelzijn steunen de dierenartsen van harte”, aldus de KNMvD. De dierenartsen streven naar een verantwoord diergeneesmiddelengebruik met oog voor dierwelzijn, volksgezondheid en voedselveiligheid. Daarbij geldt ‘minder antibiotica inzetten waar dat kan, selectief waar het wel moet’.

Voor 2015 heeft het ministerie een reductie-doelstelling van 70 procent ten opzichte van 2009 ingesteld. Ook de Stichting Diergeneesmiddelen Autoriteit (SDA) heeft haar zorgen hierover geuit of deze rigide maatregel voor alle sectoren wel haalbaar en effectief is of dat er meer onderscheid gemaakt moet worden tussen sectoren. 

De werkgroep antibiotica pluimveesector doet de eerste helft van dit jaar onderzoek naar problemen die er spelen als gevolg van de reductie van het antibioticagebruik.

Beheer
WP Admin