AlgemeenNieuws

Minister Oekraïne: dierenwelzijn nu geen vraagstuk

De kersverse Oekraïense minister van landbouw Oleksey Pavlenko is maandag in Den Haag. De 37-jarige Pavlenko praat met minister Ploumen van Handel en staatssecretaris Dijksma over nieuwe exportmogelijkheden naar Nederland. Boerderij sprak met Pavlenko vlak voor zijn vertrek naar Nederland. “Ik ben verliefd op Nederlandse dubbelvla.”

U heeft in Nederland gestudeerd, aan Nyenrode Business School. Wat mist u aan Nederland?

“De mensen natuurlijk. De vrijheid. En de vla. Als ik naar Londen reis, vraag ik om een ticket met overstap op Schiphol. Zodat ik vla kan kopen. Dubbelvla. I love it. Aardbei en vanille: geweldig. Tussen al die mensen lopen die daar op straat zijn, met water of bier of melk. Dat geeft een gevoel van vrijheid, want Nederlanders zijn een lachend, relaxt volk. Van die atmosfeer krijg ik zo’n energie. En van vla dus. Jullie melkproducten zijn de beste ter wereld.”

U bent in december aangetreden. Wat trof u aan?

“Helaas een lege kas. Maar wel veel andere gezichten. We begrijpen misschien nog niet alle politieke trucjes, maar dit is het eerste kabinet van ministers dat echt iets verandert en doelen stelt. De landbouw is bovendien de enige sector van de Oekraïense economie die groeit, ondanks de oorlog en het door Rusland bezette gebied. Het is de motor, en die moet ik laten ronken.”

Waar werkt u nu aan?

“Aan heel veel zaken tegelijk. Onder meer deregulatie, met name om bureaucratie en corruptie tegen te gaan. Ook hebben we investeerders nodig, om de infrastructuur te kunnen verbeteren en het gebrek aan irrigatie van in potentie goede grond aan te pakken.  Daarnaast zijn voedselzekerheid en voedselveiligheid erg belangrijk. We hebben de beste landbouwgrond ter wereld, dat willen we ook voor onze producten. Oekraïne is al een grote mondiale speler. Voor graan, maïs, zonnebloemzaden- en olie. “

Wat zijn uw exportambities?

“Op uw stoel zat net nog de minister van Japan. We kijken naar Azië: Japan, China, Korea. Maar ook Iran, Saoedi-Arabië, Egypte. En natuurlijk de Europese Unie.”

U mag enkele landbouwproducten gelimiteerd doch heffingvrij naar Europa exporteren. Hoe gaat die samenwerking met Brussel?

“Wij zijn Europa en Nederland dankbaar voor alle politieke, economische en technische steun. In 2014 konden bijvoorbeeld kipproducten naar Europa. Dat willen we dit jaar uitbreiden met zuivelproducten. Daarvoor moeten we wel aan 169 voorwaarden, regels en instructies voldoen. Maar wij produceren landbouwproducten tegen een zeer competitieve prijs. En zeker nu de grivna (de Oekraïense munt, red.) zo is gedevalueerd, is dat extra interessant voor Europa.”

Toch is er enige ophef. Bijvoorbeeld over de komst van Oekraïense eieren en eiproducten. Nederlandse politieke partijen, waaronder de regeringspartij VVD, vragen zich af of dat wel zo’n goed idee is. Los van de discussie over quota.

“Ik heb daar een gesprek over gehad met de Europese Commissie en ook met de minister van Duitsland. Ik begrijp dat er restricties zijn. En dat de Europese markt last heeft van de sancties, net als wij. Omdat we samen het exporteren van Rusland van terrorisme proberen te stoppen. Maar wij vervullen onze quota snel, bijvoorbeeld van pluimvee. Dan bespreek ik toch met de eurocommissaris om de quota te veranderen, te verhogen.”

Europese pluimveehouders moeten al jaren aan dierenwelzijnsregels voldoen. En Oekraïne mag nu wel kooi-eieren naar Europa exporteren. Wat vindt u daarvan?

“Ik begrijp de boeren. Maar wij proberen het anders te zien. Wij willen Europa tonen dat wij gezonde producten produceren. En wij zijn ook op weg naar Europese topkwaliteit. Onze producten hebben potentie. Eén van onze grootste boerderijen is een fantastisch multifunctioneel bedrijf, daar doet men alles. Zij zijn één van de grootste kippenproducten van Europa, van de wereld, met de laagste kosten-baten-verhouding.”

Maar dat is juist het punt. Wilt u niet investeren in dierenwelzijn?

“Op dit moment proberen we ons te focussen op de Europese standaard en Europese regulatie. Wij moeten aan veel voorwaarden voldoen. Als de vraag voor dierenwelzijn komt, dan kijken we ernaar. Maar dat is nu niet aan de orde. We hebben meer serieuze vraagstukken. Bijvoorbeeld hoe we voorkomen dat onveilige, ongezonde producten de Europese markt opgaan. Hoe we een gecertificeerd veilig sanitair beleid kunnen opzetten. En dat is het punt waar ik naartoe wil. We bewegen ons stap voor stap. Ons land is in oorlog, we hebben vluchtelingen, we zijn 20 procent van onze economie kwijt en het nieuwe kabinet moet gigantisch snijden in de begroting. Wij kunnen niet anders dan terugkeren naar de basis. En van daaruit weer opbouwen.”

 

Beluister een reportage van Geert Jan Hahn op BNR-radio

Beheer
WP Admin