AlgemeenNieuws

Meer waterschapsgeld voor waterveiligheid

Den Haag – Waterschappen zullen de komende tijd meer geld uitgeven aan beveiliging tegen wateroverlast en het beheersen van het waterpeil. Dat blijkt uit cijfers die statistiekbureau CBS maandag heeft gepubliceerd.

Sinds 2011 betalen burgers al meer geld voor waterveiligheid dan voor het schoonmaken van afvalwater. Dat heeft er volgens het CBS voor een deel mee te maken dat waterschappen de afgelopen jaren steeds meer moeten bijdragen aan het landelijke programma om Nederland te beschermen tegen hoogwater. In 2011 betaalden de schappen daar nog €81 miljoen aan, dit jaar is dat €181 miljoen.

Woensdag worden in Nederland nieuwe waterschapsbesturen gekozen.

De waterschappen verwachten dat ze in 2015 ruim €2,6 miljard binnenhalen aan belastingen. Dat is 2,6 procent meer dan in 2014. Ruim de helft van dit geld is bestemd voor beveiliging tegen wateroverlast en het beheersen van het waterpeil. Iets minder dan €1,3 miljard gaat naar het zuiveren van afvalwater.

Uit het Deltafonds krijgen de waterschappen ook geld. Dit jaar is dat ongeveer €1 miljard, aldus het CBS. Het Deltafonds is ingevoerd om in de toekomst ook nog voldoende geld te hebben voor de zoetwaterhuishouding in Nederland. De grootste ontvanger van geld uit het Deltafonds is het schap Hollands Noorderkwartier in Noord-Holland. Daar gaat tussen nu en 2019 ruim €300 miljoen naartoe, om de Hondsbossche en Pettemer Zeeweringen te versterken.

Beheer
WP Admin