AlgemeenNieuws

Meer gezondheidsklachten rond veehouderij

Utrecht – Rond veehouderij hebben mensen meer gezondheidsklachten dan burgers die verder van een veehouderij wonen. Dat concluderen onderzoekers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) en het Institute for Risk Assesment Sciences (Iras) van de Universiteit Utrecht.

De onderzoekers schrijven in het wetenschappelijk tijdschrift Annals of Agricultural and Environmental Medicine dat mensen in de buurt van een stal met kippen, varkens of koeien meer last van stank hebben. En mensen die last hebben van stank hebben meer gezondheidsklachten.

Opmerkelijk is dat de klachten zich meer voor doen bij mensen boven de veertig, immigranten en mensen met een hogere opleiding.  De onderzoekers stellen dat stank ziek kan maken. “Met de mestgeur kunnen ook irriterende stoffen in de omgeving worden verspreid, en regelmatige stankoverlast kan leiden tot chronische stress.” Aanleiding voor het onderzoek waren veel protesten, klachten bij huisartsen en burgerinitiatieven tegen stankoverlast in de Peel.

Mensen die overlast hebben van stank blijken meer gezondheidsklachten te hebben. Ze zeggen vaker te hoesten en verkouden te zijn, last te hebben van duizeligheid, maagpijn, buikpijn en obstipatie. Ook komen klachten door chronische stress – zoals slapeloosheid, angst en depressie – vaker voor. Daarnaast beoordelen zij hun eigen gezondheid een stuk slechter dan mensen die geen stankoverlast hebben. Maar ondanks het feit dat mensen die stankoverlast ervaren meer gezondheidsklachten rapporteren, gaan er slechts weinig voor deze klachten naar de huisarts.

Opmerkelijk is dat mensen die meer stankoverlast ervaren het idee hebben dat ze dichter bij de veebedrijven wonen dan ze werkelijk doen. Nivel-onderzoeker Mariëtte Hooiveld: “Zij schatten de afstand tot het veehouderijbedrijf waarschijnlijk kleiner in, omdat zij hun klachten daarmee in verband brengen.”

Voor het onderzoek beantwoordden 753 mensen een vragenlijst. De gegevens over het gebruik van gezondheidszorg van deze mensen zijn afkomstig uit de elektronische dossiers van de huisartsenpraktijken in de buurt. Het aantal varkens, kippen en runderen binnen een halve kilometer is vastgesteld met gegevens over vergunningen voor veehouderijen van de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Beheer
WP Admin