AlgemeenNieuws

LTO slaat terug naar Milieudefensie

Den Haag – Milieudefensie doet de Nederlandse veehouderij onrecht. Dat zeggen LTO-bestuurders Siem Jan Schenk en Hans Huijbers in de regionale dagbladen.

De LTO-bestuurders reageren op het beeld dat Milieudefensie afgelopen vrijdag opriep met een persbericht over de groei van het aantal megastallen in Nederland.

De Nederlandse veehouderij heeft in de afgelopen jaren veel stallen gebouwd, die beter zijn voor het welzijn van de dieren, die beter zijn voor het milieu en de  passen in de omgeving, zeggen de LTO-bestuurders. Er is, erkennen zij, wel sprake van een groei van het aantal grote stallen. Maar daar past wel een nuance bij. De door Milieudefensie genoemde aantallen megastallen (803 in  Nederland) vallen in het niet bij het totaal aantal van 30.000 veehouderijbedrijven.

“Het gemiddelde melkveebedrijf heeft om en nabij 95 koeien. Dat is een modern en gezond familiebedrijf. Dat noemen wij niet mega”, aldus Huijbers en Schenk.

Volgens de LTO-voormannen wordt de megastallendiscussie in Nederland gevoerd tussen een groep die het bedrijfsmatig houden van dieren volstrekt legitiem vinden en de groep met een ‘nostalgische hang naar vroeger die kiest voor kleinschaligheid. Wat ons betreft is er ruimte voor alle typen bedrijven, groot of klein. (…) Daarom is het zo jammer dat Milieudefensie geen context geeft en nalaat te benoemen dat nieuwe grote stallen beter zijn voor de veehouder, zijn dieren en zijn omgeving. Doembeelden communiceren is onrecht doen aan de praktijk van de Nederlandse veehouderij.’

Beheer
WP Admin