AlgemeenNieuws

Kamer stuurt Dijksma spervuur aan vragen over melkveewet

Den Haag – De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben na het debat in de Eerste Kamer over de melkveewet vijf pagina’s schriftelijke vragen ingediend over de uitlatingen van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

De Kamerleden zetten grote vraagtekens bij de uitingen van Dijksma dat de reikwijdte van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die de grondgebondenheid in de melkveehouderij moet regelen over het hele jaar 2015 strekt. De partijen hebben vooral vragen over de juridische houdbaarheid van haar uitlatingen.

“Dijksma moet zeer snel opheldering geven over wat ze nu wil met de melkveewet. Haar, volgens mij onbezonnen, uitspraken over onder andere “terugwerkende kracht van de wet in de Eerste Kamer geven verwarring in de sector en de politiek. Het gesol met zo’n belangrijke sector door het VVD/PVDA kabinet moet stoppen”, zegt CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

SGP vindt het niet acceptabel dat Dijksma de aanvullende begrenzing al voor 2015 van kracht wil laten worden. Boeren hebben met het oog op de mei-telling volstrekt onvoldoende tijd om door eventuele verwerving van extra gronden aan de aanvullende begrenzing te voldoen. “Zo gaan we niet met ondernemers om”, pleit SGP voor invoering per 2016. “Dat betekent niet dat ondernemers die in 2015 zonder grond uitbreiden in 2016 onder aanvullende begrenzing uit kunnen komen. Dan zullen ze er alsnog aan moeten voldoen. Het geeft ondernemers wel meer tijd om op aanvullende begrenzing in te spelen”, aldus SGP.


Ook Carla Dik-Faber van de ChristenUnie (CU) is zeer verbaasd over de uitingen van Dijksma. Zeker omdat de staatssecretaris in haar brieven steeds schreef dat de beperkingen pas zouden gelden als de AMvB van kracht zal worden. CU heeft vragen bij de juridische mogelijkheden om de AMvB met terugwerkende kracht te laten gelden, of dit mogelijk claims van melkveehouders zal opleveren, en of dit allemaal nog in 2015 uitvoerbaar zal blijken. “De staatssecretaris lijkt de regie kwijt”, constateert de partij.

De SP vindt de hele gang van zaken een juridisch wangedrocht. De partij wil dat de grondgebondenheid zo snel mogelijk geregeld wordt met een spoedwet of anderszins. “Dijksma zegt de hele tijd dat het goed komt en dat de Kamer zich geen zorgen hoeft te maken, maar ze levert niet. Door het gestuntel van Dijksma heerst er grote verwarring in de sector. Dat is een slechte zaak”, vindt de SP. Ook GroenLinks en PvdD hebben vragen gesteld.

Helma Lodders (VVD) wil pas reageren als de AMvB naar de Kamer is gestuurd.

Beheer
WP Admin