AlgemeenNieuws

Globalisering zet klimaatdoelen onder druk

Kopenhagen – Europa heeft de afgelopen 45 jaar veel bereikt op het gebied van klimaatpolitiek, maar de effecten blijven deels uit of worden teniet gedaan door globalisering. Daarvoor waarschuwt het Europees Milieuagentschap (EEA) dinsdag in een rapport.

Europa heeft veel vooruitgang geboekt, stelt het EEA. Er wordt minder afval geproduceerd en meer gerecycled, de waterkwaliteit gaat vooruit, er wordt minder luchtverontreiniging uitgestoten en minder fossiele brandstof gebruikt. ,,Maar vaak zijn deze verbeteringen nog niet vertaald in ecologische veerkracht of verminderde gezondheidsrisico’s. Bovendien is de langetermijnverwachting niet zo rooskleurig als de recente ontwikkelingen doen denken.”

Het belangrijkste probleem zijn wereldwijde ontwikkelingen. ,,Meer grondstofgebruik en vervuilende uitstoot wereldwijd hebben bijvoorbeeld de successen van Europa geneutraliseerd en nieuwe problemen veroorzaakt.” Ook consumeren Europeanen steeds meer producten die elders in de wereld worden gemaakt, waardoor daar meer vervuiling optreedt.

Beheer
WP Admin