AlgemeenNieuws

Eerste Kamer wil met spoed opheldering melkveewet

Den Haag – De Eerste Kamer wil uiterlijk vrijdag om 16 uur opheldering van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken over de invulling van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarin de grondgebondenheid in de melkveehouderij wordt geregeld.

De vaste Kamercommissie voor Economische Zaken heeft hierover een brief geschreven naar Dijksma, in reactie op de uitstelbrief van de bewindsvrouw waarin ze aangeeft de deadline van 1 maart niet te halen.

“Dit uitstel strookt niet met uw uitlatingen tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer”, aldus de commissie. Ze vinden ook dat de opstelling van Dijksma niet past bij de grote spoed die vorig jaar van de Eerste Kamer werd gevraagd om het wetsvoorstel te behandelen. De Eerste Kamer was er vanuit gegaan dat Dijksma haar toezegging om voor 1 maart met een oplossing zou komen, zou nakomen.

De Eerste Kamer wil nu van Dijksma op korte termijn weten wat de gevolgen voor de sector, het mestbeleid en de overige milieudoelstellingen zijn als de AMvB niet voor 1 april van kracht wordt, als het melkquotum vervalt. Ook wil de Eerste Kamer weten of Dijksma bij groei van melkveebedrijven nu een grondgebonden of een grondloze groei verwacht en wat de effecten zijn voor natuur, landschap en dierenwelzijn.

De Eerste kamer benadrukt dat ze wel de afgesproken invloed wil behouden op het voorstel, zeker nu er opnieuw tijdsdruk ontstaat.

Beheer
WP Admin