AlgemeenNieuws

Eerste Kamer plant spoeddebat melkveewet

Den Haag – De Eerste Kamer wil volgende week dinsdag in debat met staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken over de melkveewet.

De Eerste Kamer heeft op verzoek van Niko Koffeman (PvdD) met steun van de andere partijen een interpellatie geagendeerd met Dijksma over de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die de grondgebondenheid in de melkveehouderij moet regelen. De Eerste Kamer wil dat er een oplossing komt voordat het melkquotum op 1 april wordt afgeschaft.

Het spoeddebat in de Eerste Kamer zal mogelijk niet door gaan als er volgende week in de Tweede Kamer een dertigledendebat wordt gehouden over de melkveewet. Dit debat staat al op de agenda, maar zal door de lange lijst met dertigledendebatten pas later dit jaar gevoerd worden. De Eerste Kamer houdt zich dan niettemin het recht voor alsnog een interpellatie te houden, afhankelijk van wat er in de Tweede Kamer aan de orde is gekomen.

Anders dan bij wetsvoorstellen mogen bij een voorhangprocedure, zoals bij de AMvB van de melkveewet, de Eerste en Tweede Kamer een voorstel tegelijk behandelen. Hiermee kan het zijn dat de Eerste Kamer eerder over het onderwerp spreekt dan de Tweede Kamer. 

Of het in de Tweede Kamer lukt om het debat over de melkveewet volgende week op de agenda te zetten is nog onduidelijk. Woensdag wordt vanwege de verkiezingen niet vergaderd in de Tweede Kamer.

Beheer
WP Admin