AlgemeenNieuws

Driekwart van de asbestsubsidies nog onbenut

Ulft – Het grootste deel van subsidies voor asbestsanering is nog onbenut, gemiddeld over alle provincies is per 1 januari 2015 een kwart van het budget benut.

In de provincie Gelderland was per 1 januari 2015 17 procent van het totale budget van bijna €3,2 miljoen benut voor de regeling ‘Asbest eraf, Zonnepanelen erop’. In de provincie Noord-Brabant en Overijssel was begin dit jaar respectievelijk 28 en 27 procent van het budget benut. Dat blijkt uit cijfers die op een rij zijn gezet door Anton Legeland, adviseur bij LNagro.

Volgens Legeland kunnen er meerdere oorzaken zijn. “In de eerste plaats puur economisch. Als een dak nog goed is, of in ieder geval niet te slecht, dan is het niet altijd direct financieel aantrekkelijk om een dak met asbestplaten te saneren en er zonnepanelen op te plaatsen. In sommige sectoren ontbreekt ook simpelweg het geld voor dergelijke investeringen”, aldus Legeland. “Zeker als het niet past in het investeringsritme.”

Wat mogelijk ook een rol speelt, is dat de eigenaren van asbestdaken denken dat het wel mee zal vallen met een eventueel verbod op asbestdaken. Onduidelijk is nog wat de invloed kan zijn van de recent bekend geworden bodemverontreiniging door afspoeling van asbestdaken.

Ook voor gestopte boeren

Volgens Legeland is circa 30 procent van het budget gereserveerd voor particulieren. Daaronder vallen burgers die een boerderij hebben gekocht in het buitengebied, maar ook fiscaal gestopte boeren die nog wel gebouwen hebben met asbest op het dak. In de provincie Gelderland zijn tot en met 1 januari 119 aanvragen gedaan waarvan 14 door particulieren. Ook voor particuliere aanvragers is haast geboden, tot 1 juli geldt nog het verlaagde btw-tarief van 6 procent op de arbeidskosten voor sanering en montage van zonnepanelen.

Aanvragen voor de regeling kunnen nog ingediend worden tot 1 september 2015. De asbestsaneringen en de installatie van zonnepanelen moeten gerealiseerd zijn voor 31 oktober 2015. Asbestdaken zijn vanaf 1 januari 2024 asbestdaken verboden. Driekwart van deze daken bevinden zich in de agrarische sector.

Beheer
WP Admin