AlgemeenNieuws

Driekwart Nederlanders wil verbod op bijendodende pesticiden

Amsterdam – Een meerderheid van de Nederlanders is voorstander van een verbod op pesticiden die medeverantwoordelijk zijn voor bijensterfte.

Dat blijkt uit een opiniepeiling die is uitgevoerd door Ipsos, uitgevoerd in opdracht van burgerbeweging AVAAZ en Greenpeace. Vorig jaar stemde een Kamermeerderheid voor een verbod op zogenaamde neonicotinoïde-pesticiden, maar staatssecretaris Sharon Dijksma heeft deze motie niet uitgevoerd.

De opiniepeiling onder 1.018 Nederlanders is uitgevoerd in opdracht van AVAAZ, een wereldwijde burgerbeweging met 40 miljoen leden. Staatssecretaris Dijksma heeft aangekondigd haar standpunt over neonicotinoïden binnenkort naar de Tweede Kamer te sturen, in antwoord op de Partij voor de Dieren.

De steun voor een verbod is groot; slechts 11 procent is tegen, zo blijkt uit de peiling. De wens om tot een verbod te komen op pesticiden die schadelijk zijn voor bijen en vogels is het hoogst onder Nederlanders die van plan zijn om D66 (85 procent) en SP (83 procent) te gaan stemmen bij de komende verkiezingen. Ook PvdA- en CDA-stemmers (beide 78 procent) willen met ruime meerderheid een verbod op schadelijke pesticiden. Onder de VVD-stemmers wil 75 procent zo’n verbod en PVV-stemmers steunen een verbod met een meerderheid van 64 procent.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin