AlgemeenNieuws

Dijksma: nieuw verdienmodel voor varkenshouderij

Reusel – Staatssecretaris Sharon Dijksma wil niet alleen een nieuwe veehouderijwet voor Brabant, maar ook nieuwe verdienmodellen voor de varkenshouderij. De nieuwe commissie-Van Doorn moet dit gaan doen. Dat kondigde zij zaterdag aan tijdens een politiek café in het Noord-Brabantse Reusel, onderdeel van de verkiezingscampagne van de Pvda.

 

De nieuwe veehouderijwet voor Brabant ligt ter beoordeling bij de Raad van State. Dijksma verwacht het wetsvoorstel voor de zomer aan de Tweede en Eerste Kamer voor te kunnen leggen. “Ik verwacht dat het dan heel snel kan gaan omdat het gaat om een aanpassing van de bestaande Crisis- en Herstelwet”. De wetswijziging moet de verduurzaming van de Brabantse veehouderij juridisch borgen.

Aanleiding van de zogenoemde Brabantwet is een recente uitspraak van de Raad van State. De hoogste rechter zette een streep door de duurzaamheidseisen aan veehouderijen in de gemeente Reusel. In het bestemmingsplan was geregeld dat een veehouderij alleen kon uitbreiden als de nieuwe stal voldeed aan de maatlat duurzame veehouderij (MDV). Daarin staan ook eisen die niets met de ruimtelijke ordening te maken hebben, zoals diergezondheid en welzijn, zodat het bestemmingsplan daarvoor niet gebruikt mag worden.

Ook provinciaal worden ruimteregels gebruikt om extra duurzaamheidseisen aan de veehouderij op te leggen. Door de uitspraak van de Raad van State kwam ook het provinciale veehouderijbeleid op lossen schroeven te staan. De provincie gebruikt de ruimteregels eveneens om de veehouderij extra eisen op te leggen. Door de Crisis- en herstelwet aan te passen, schiet Dijksma Brabant te hulp.

Dijksma stelde verder dat grote stallen niet per definitie slecht zijn voor dierenwelzijn. Ze wil vooral dat de verouderde stallen aangepakt worden omdat deze het meest vervuilend zijn.

Nieuwe verdienmodellen

Dijksma kondigde in Reusel aan de commissie-Van Doorn nieuw leven te blazen. De commissie moet de transitie naar een duurzame veehouderij verder aanjagen. Dijksma wil dat de commissie ook aan de slag gaat met nieuwe verdienmodellen voor de varkenshouderij.

Zij lichtte haar aankondiging om de commissie-Van Doorn opnieuw in te stellen, naderhand toe. “Het gaat niet alleen om ecologie maar ook om economie. Varkenshouders lopen tegen de grenzen aan van een rendabele bedrijfsvoering door allerlei extra eisen voor boeren. De commissie moet ook aan de slag met nieuwe verdienmodellen voor de varkenshouderij.”

Deze week verwacht Dijksma bekend te maken wie in de commissie plaats neemt. Ze wil zelf een flinke vinger in de pap hebben. “In ieder geval neemt mijn eigen directeur-generaal zitting in de nieuwe commissie”, aldus Dijksma.

In het politiek cafe waren ongeveer 90 aanwezigen. Boeren en burgers kregen beiden het woord om vragen te stellen aan Dijksma. Zij benadrukte dat het goed is om de dialoog met elkaar aan te blijven gaan en noodzakelijk is voor de toekomst van de veehouderij. “Ga niet met spandoeken voor de deur staan, maar praat met elkaar. Dat is veel effectiever.”

Beheer
WP Admin