AlgemeenNieuws

Commissie wil dat lidstaten zich inzetten voor TTIP

Brussel – De Europese Commissie vraagt lidstaten het voorgenomen vrijhandelsakkoord met de VS actief in de markt te zetten.

De Commissie vindt dat landen te passief reageren op de aanzwellende kritiek van niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) op het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) en hun inspanningen moeten opvoeren zodat nog in 2015 een deal in hoofdlijnen kan worden beklonken. Dat staat in een discussiedocument dat gebruikt wordt als de staatshoofden van de EU donderdag en vrijdag samenkomen.

Binnen de Europese bureaucratie heerst al langer het gevoel dat politici in lidstaten Brussel vaak als zondebok aanwijzen als onpopulaire maatregelen worden genomen. Nu de Commissie in opdracht van de lidstaten een controversieel verdrag met de VS probeert uit te onderhandelen, wekken politici in sommige landen volgens de Commissie de indruk dat het verdrag een Brussels idee is – en dat kritiek dus door Brussel alleen moet worden gepareerd.

Vorige week meldde Eurocommissaris voor handel Cecilia Malmström dat de TTIP-onderhandelingen goed verlopen maar dat nog veel angst en misverstanden moeten worden weggenomen bij maatschappelijke groepen.

Beheer
WP Admin