AlgemeenNieuws

Cel- en werkstraf voor mestfraude

Zutphen – De rechtbank in Zutphen heeft twee voormalige mesthandelaren veroordeeld tot werkstraffen en (voorwaardelijke) celstraffen.

De mannen hebben in 2008 en 2009 via juridische constructies honderden vrachten mest met vervalste papieren vervoerd binnen Nederland en naar Duitsland en België.

Twee weken geleden eiste de officier van justitie gevangenisstraffen van anderhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen de twee verdachten. De rechtbank legt de ene verdachte een straf op van vijftien maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De andere verdachte krijgt een geheel voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden en een werkstraf van 240 uur.

De rechtbank zegt dat de twee directeuren en hun bedrijf gedurende langere tijd stelselmatig met gebruikmaking van valse documenten mest heeft getransporteerd en uitgevoerd. “Zij hebben daarmee niet alleen het algemeen belang geschaad, maar ook het belang van de volksgezondheid, louter en alleen vanwege het oogmerk van financieel gewin”, aldus de rechtbank.

De rechtbank neemt het de ondernemers extra kwalijk dat ze met hun praktijken doorgingen ook nadat justitie al had ingegrepen. Daarvoor is celstraf op zijn plaats, vindt de rechtbank. Bij de strafoplegging houdt de rechtbank er rekening mee dat het lange tijd geduurd heeft voordat de zaak tot een afronding is gekomen bij de rechter.

Beheer
WP Admin