AlgemeenNieuws

Asbestdaken verboden vanaf 2024

Den Haag / Nij Beets – Asbestdaken worden vanaf 2024 verboden.

Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu bekend gemaakt op een melkveebedrijf in het Friese Nij Beets, waar het asbestdak is vervangen door een dak met zonnepanelen.

Door het verbod zijn eigenaren van asbestdaken verplicht de daken voor 2024 te verwijderen. Driekwart van deze asbestdaken bevinden zich in de agrarische sector. Voor het verwijderen van de asbestdaken komt per 1 januari 2016 een subsidieregeling. Hiervoor is minimaal € 75 miljoen beschikbaar.

Asbest in gebouwen, zoals asbesthoudend dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit, wordt niet verboden.

Het verbod op asbestdaken moet mens en milieu beschermen tegen de gezondheidsrisico’s die blootstelling aan asbest met zich mee kan brengen. Asbestdaken verweren in de buitenlucht waardoor asbestvezels kunnen vrijkomen. Het inademen daarvan kan schadelijk zijn voor de gezondheid. “We moeten dit risico serieus nemen en aanpakken. Ik wil voorkomen dat mensen worden blootgesteld aan asbestvezels. Recente branden waarbij asbestdeeltjes in woonwijken terechtkwamen, onderstrepen de noodzaak van een verbod”, aldus Mansveld.

Beheer
WP Admin