AlgemeenNieuws

Ammoniakuitstoot 15 kiloton hoger dan gedacht

Bilthoven – De ammoniakuitstoot in Nederland is hoger dan eerder werd aangenomen. Dat blijkt uit een nieuwe berekeningsmethode van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De uitstoot van ammoniak in Nederland daalt wel.

In de nieuwe methode wordt nauwkeuriger gemeten en bronnen die eerder niet mee werden genomen, tellen nu wel mee in de nieuwe bepaling. Hierdoor is de uitstoot per jaar gemiddeld 15 kiloton hoger dan eerder aangenomen. De emissie komt hiermee boven het plafond dat in 2010 door de EU is vastgesteld. Omdat de uitstoot blijft dalen, verwacht het RIVM dat die de komende jaren onder het plafond zal komen.

De hogere uitstoot is het gevolg van nauwkeurige berekeningen van specifieke bronnen. Dit is mogelijk vanwege nieuwe inzichten in het onderzoek. Zo blijkt de ammoniakuitstoot per varken hoger te zijn dan eerder aangenomen en is het nitraatgehalte in mest hoger, waardoor er meer ammoniak vrij komt bij het uitrijden van dierlijke mest, zo blijkt uit het onderzoek van het RIVM. Ook blijkt de uitstoot van wegverkeer meer bij te dragen aan de uitstoot van ammoniak dan eerder werd aangenomen.

In de ammoniakberekeningen zijn ook nieuwe bronnen opgenomen. Zo wordt nu ook de uitstoot van het rijpen van gewassen en de emissie van gewasresten die achterblijven op het land na de oogst meegeteld.

De nieuwe inzichten hebben geen effect op het beleid. De nieuwe berekeningen zijn volgens het RIVM al meegenomen in het nieuwe PAS-beleid.

Beheer
WP Admin