AlgemeenNieuws

Ministerie: 4.560 hectare extra nodig voor melkveehouderij

Den Haag – De melkveehouderij heeft als direct gevolg van de nieuwe AMvB grondgebonden groei melkveehouderij de komende jaren 4.560 hectare extra nodig. Die schatting staat in de Nota van toelichting bij de maatregel, die maandag door staatssecretaris Dijksma bekend is gemaakt.

Het grootste extra areaal is nodig voor de categorie bedrijven die een fosfaatoverschot boven de 50 kilo per hectare hebben. Zij moeten tot 2020 in totaal 2.800 hectare bijkopen of huren, becijfert het ministerie. Voor deze intensieve bedrijven geldt de verplichting om bij groei de helft van de extra fosfaatproductie te binden aan extra grond.

De bedrijven met een overschot van 20 tot 50 hectare zullen in totaal 1.760 hectare extra moeten verwerven. Zij moeten bij uitbreiding een kwart van de uitbreiding onderbouwen met extra grond.

Van de Nederlandse melkveebedrijven valt 11 procent in de meest intensieve categorie. Dat zijn krap 2.400 bedrijven. Ruim 3.000 vallen in de tussencategorie van 20 – 50 kilo fosfaatoverschot per hectare. Driekwart van de bedrijven heeft een overschot van minder dan 20 kilo per hectare. Tot die grens kunnen zij hun veestapel uitbreiden zonder extra grond te hoeven verwerven.

De berekening van het ministerie is gebaseerd op aannames uit een LEI-studie van vorig najaar, gemaakt in opdracht van Economische Zaken, ter ondersteuning van het stelsel verantwoorde groei melkveehouderij. Belangrijk gegeven is de verwachting dat in de jaren tot 2020 15 procent van de melkveebedrijven wil groeien. Samen zouden zij goed zijn voor een extra fosfaatproductie van 4,4 miljoen kilo.

Uitgangspunt hierbij is dat het zogeheten voerspoor volledig gaat slagen. De totale fosfaatproductie door de melkveehouderij groeit in dat geval naar 85 miljoen kilo. Slaagt het voerspoor niet, dan groeit de productie naar 90 miljoen kilo.

Bij de berekening van de extra benodigde grond als gevolg van de  nieuwe AMvB is het ministerie ervan uitgegaan dat bedrijven over de hele linie een vergelijkbare groeiwens hebben. Verder is men er van uitgegaan dat bij de verwachte groei de groep extensieve bedrijven de grens van 20 kilo fosfaatoverschot per hectare niet zal overschrijden, en dus geen grond zal hoeven bijkopen.

Beheer
WP Admin