AlgemeenNieuws

Vlaamse boeren willen wielerkoersen verstoren

Kuurne – Boeren in de Vlaamse Ardennen zijn van plan dit weekend een aantal bekende wielerkoersen in de war te schoppen. Ze protesteren daarmee tegen het feit dat het voortbestaan van tientallen veehouders wordt bedreigd doordat ze op grond van nieuwe regels geen vergunning meer zouden krijgen.

Dat meldt dagblad De Standaard. Dit weekend begint het wielerseizoen in Belgie met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. De boeren willen de populariteit van dat wielrennen aangrijpen om de aandacht te vestigen op hun lot.

Aanleiding is het door de Vlaamse overheid uitgevaardige PAS-statuut van rood en oranje voor veehouderijen bij Habitatrichtlijn-gebieden, zoals het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) uitlegt. Op grond van dat statuut kregen 135 veehouders een zogenaamde ‘rode kaart’ omdat ze te veel stikstof zouden produceren. Nog eens 1.420 bedrijven moeten hun bedrijfsvoering op korte termijn aanpassen.

Het ABS heeft onder de kop ‘Absurdistan’ een woedende verklaring uitgegeven: ”Er hangen zwarte vlaggen in de Vlaamse Ardennen. Straks ook in de andere heuvelachtige streken of misschien in gans Vlaanderen. Het probleem is dermate erg dat verschillende gemeenten de helft van hun landbouwbedrijven teniet zien gaan omwille van dit brandmerk. De verontwaardiging is enorm en de solidariteit onder de boeren is groot. Niemand met gezond verstand kan aannemen dat familiale, mooie historische bedrijven zomaar van de ene dag op de andere in de weg staan van de ‘natuur’ en moeten afbouwen, verdwijnen of oprotten.  De oprottingsstrategie zorgt ervoor dat in bosrijke gebieden en rond de Natura2000-gebieden geen rendabele landbouw meer mogelijk is! Wat voor maatschappij vernietigt zijn eigen landschap, zijn eigen landbouw en voedselvoorziening?”

”Het probleem is dat ons beleid te veel geïnspireerd wordt door het groene gedachtengoed. Het begint vanuit Europa, dat kennen we al, maar het wordt in Vlaanderen geïmplementeerd door extreme groene jongens met oogkleppen, die zweven en elke realiteitszin of relativiteitszin hebben verloren. Waarom moet Vlaanderen zo nodig verder gaan dan Wallonië of onze buurlanden? Hoe kan een maatschappij in tijden van geldschaarste zover gaan dat ze  leefbare bedrijven opkoopt, alles om zogezegd meer natuur te ontwikkelen. De politiek en de administratie moet haar huiswerk overdoen, zoveel is duidelijk! ABS gaat voor het behoud van alle bedrijven, ook de rode. In Nederland hebben ze klaarblijkelijk meer boerenverstand, daar kunnen  bedrijven in nabijheid van Natura2000-gebieden nog uitbreiden, ondanks de implementatie van de PAS. Vlaanderen doet net het omgekeerde om dezelfde natuurdoelen te halen. Absurdistan bij uitstek!”

Beheer
WP Admin