AlgemeenNieuws

‘Rabo-topman erkent rol in tuinbouwcrisis’

Hilversum – De Rabobank heeft in een aantal gevallen wellicht te soepel krediet verleend aan tuinders. Dat zegt Ruud Huirne, Rabo-directeur Food & Agri Nederland, vanavond in het KRO-NCRV programma Brandpunt.

De glastuinbouwsector heeft het moeilijk door de crisis. De afgelopen jaren zijn honderden tuinders failliet verklaard. Tuinders die in de goede jaren veel geld hebben geleend om uit te breiden, kunnen de schuldenlast nu moeilijk dragen, aldus het tv-programma in een persverklaring.

Rabo-directeur Ruud Huirne zegt over het verlenen van kredieten aan tuinders: “Wij hebben heel goed gekeken hoe dat proces intern is verlopen. En als je dan heel scherp kijkt, met de kennis van nu, kun je zeggen dat we onze financieringsrichtlijnen af en toe misschien bij een aantal gevallen te soepel hebben toegepast.”

Brandpunt gaat dieper in op klachten over de rol van de Rabobank in de glastuinbouwsector. De Rabobank, marktleider in deze branche, zou keihard optreden bij tuinders in financiële problemen. Oud Rabo-topman Bart Jan Krouwel vermoedt dat banken de grenzen van de ethiek overschrijden. Dat moet onderzocht worden, zegt hij. Daarom pleit hij in Brandpunt voor een onafhankelijk meldpunt voor MKB’ers die problemen hebben met de bank. Krouwel: “Op  grond van onze praktijkervaringen uit het MKB, merken we dat er een enorme behoefte is aan een apart en onafhankelijk eigen meldpunt voor MKB’ers met problemen met financiële instellingen. Want op dit moment kunnen ze daarvoor nergens terecht. Er bestaat niet een dergelijk meldpunt.”

De uitzending is vanavond om 20.25 uur op NPO 2.

Beheer
WP Admin