AlgemeenNieuws

PvdA: aanvragers Nb-vergunning niet bevoordelen

Den Haag – Tweede Kamerlid Henk Leenders (PvdA) wil dat boeren die nog snel een Natuurbeschermingswetvergunning aanvragen niet worden bevoordeeld ten opzichte van hen die wachten op de invoering van het nieuwe stikstofbeleid.

Leenders vreest dat de run op Natuurbeschermingswetvergunningen (Nb-vergunning) voor de invoering van het nieuwe stikstofbeleid (PAS) ten koste gaat van ontwikkelingsruimte na de invoering ervan. Hij wil de verzekering van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) dat Nb-aanvragen die veehouders doen voor de PAS in werking treedt, geen voorrang krijgen bij de toekenning van ontwikkelingsruimte. Hij stelt daarover vragen aan de staatssecretaris.

Aanleiding voor de vragen is berichtgeving in Boerderij, waarin werd vermeld dat veehouders vooruitlopend op de invoering van de PAS in groten getale Nb-vergunningen aanvragen. Daarmee willen de ondernemers zeker stellen dat ze latente ontwikkelingsruimte niet verliezen. Latente ruimte gaat om aantallen dieren die volgens de milieuvergunning wel mogen worden gehouden, maar die nog niet in de stal staan. Na de invoering van de PAS is bepalend hoeveel dieren er feitelijk in de stal hebben gestaan. Leenders vraagt de staatssecretaris om samen met de provincies te voorkomen dat met de aanvraag van de Nb-vergunningen een beslag gelegd gaat worden op de PAS-ruimte.

In de PAS is het de bedoeling dat ontwikkelingsruimte voor veehouderijen ontstaat, terwijl tegelijkertijd met aanvullende maatregelen ervoor wordt gezorgd dat de neerslag van stikstof op kwetsbare natuurgebieden vermindert.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin