AlgemeenNieuws

Optimisme over muizenregeling

Heerenveen – Er zit voortgang in het overleg over een regeling voor de muizenschade in Friesland. Vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken spraken vrijdagmiddag met provincie Friesland, belangenbehartiger LTO, melkveehoudersvakbond NMV, het boeren-actiecomité, Rabobank en verzekeraar Achmea.

De NMV toonde zich optimistisch, op een bijeenkomst vrijdagavond over het muizenprobleem in Heerenveen.  Volgende week is er nieuw overleg, als duidelijk is hoeveel boeren zich hebben gemeld met schade bij de provincie. Provincie Friesland krijgt een rol als landelijk meldpunt, nu ook uit andere delen van het land meldingen komen van muizenschade.

Problemen met bemestingsnormen

De inhoud van de gesprekken is nog geheim, maar duidelijk is dat in ieder geval twee onderwerpen op tafel liggen: komt er financiële steun en zijn uitzonderingen mogelijk in verband met mestbeleid en derogatie. Getroffen veehouders zijn niet alleen geld kwijt aan vervangend voer en graslandherstel, maar komen ook in de problemen met de bemestingsnormen. Met name deelnemers aan de Kringloopwijzer kunnen in de knel komen omdat een kleinere grasoogst betekent dat er minder bemest mag worden.

In gesprek gaan met bank

De Rabobank zegt getroffen veehouders te zullen steunen waar mogelijk. Sectormanager van de bank Martin Eising raadt veehouders aan een liquiditeitsprognose te maken en in gesprek te gaan met de bank. Aanvullende financiering of uitstel van aflossing is mogelijk. Daarbij verzekert hij dat er geen extra opslagen worden berekend. “We gaan geen misbruik maken van de situatie, we zijn er om elkaar te helpen.” Over de zuivelmarkt toonde Eising zich optimistisch. “De eerste tekenen van herstel in de markt zijn zichtbaar.”

Europese steun mogelijk

Volgens europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is Europese steun mogelijk voor getroffen boeren. Ze verwijst naar een richtlijn die het mogelijk maakt herstelschade na een ramp met Europees geld te vergoeden. Daarvoor zou de Nederlandse overheid het muizenprobleem moeten uitroepen tot  officiële plaag, en een getroffen gebied in kaart brengen. Deze regeling zou vorig jaar in Duitsland gebruikt zijn om door overstroming getroffen boeren te helpen. Schreijer roept het kabinet en de provincie op  om met geld over de brug te komen voor getroffen boeren.

Beheer
WP Admin