AlgemeenNieuws

Muizenplaag is opeens geen ramp meer

Den Haag – Het CDA in de Tweede Kamer heeft de vernietiging van duizenden hectares grasland steeds een muizenramp genoemd, maar dinsdag was dat woord opeens verdwenen in een motie. De ramp was weer plaag geworden.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts diende vorige week twee moties in waarin hij stelde dat de muizenplaag een muizenramp was geworden. Toen dinsdag over de moties moest worden gestemd, bleek dat hij de bewoording had aangepast. Een van de moties werd aangehouden en de ramp was weer een plaag geworden. Maar daar stond wel tegenover dat een van de moties nu mede werd ingediend door het Friese Kamerlid Lutz Jacobi (PvdA).

Als de Kamer had uitgesproken dat er sprake was van een ramp, zou dat mogelijk de weg geopend hebben naar andere steunvormen, die op grond van Europese regelgeving kan worden verleend bij natuurrampen. Dat zou echter ten koste gegaan zijn van de nationale enveloppe van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

De Kamer nam in grote meerderheid (met onder andere steun van VVD, PvdA, CDA, SGP,en ChristenUnie) de muizenplaag-motie aan, waarin het kabinet wordt gevraagd om te onderzoeken of het Borgstellingsfonds kan worden ingezet om de getroffen boeren te ondersteunen. Tegelijk moedigt de Kamer het kabinet aan om te overleggen met onder andere de provincies om te zien of het mogelijk is steun los te krijgen via het Faunafonds.

Kamerlid Geurts,  die zich blij verrast toonde over de aangenomen motie, heeft dinsdag gevraagd snel een reactie van het kabinet te krijgen op de moties.

Beheer
WP Admin