AlgemeenNieuws

Muizenplaag breidt zich nog steeds uit

Heerenveen – De muizenplaag heeft zich in de wintermaanden verder uitgebreid. Dat zegt Gerbert Roerink van onderzoeksinstituut Alterra op basis van satellietbeelden.

Foto’s uit december en januari laten een duidelijke achteruitgang zien in hoeveelheid biomassa op grasland. Dat is volgens Roerink toe te schrijven aan muizen. Friese veehouders bevestigen dat beeld. Zij signaleren nog steeds grote activiteit van muizen op hun land.

Roerink noemt dat ‘ slecht nieuws’, omdat de kans bestaat dat de plaag zich in het voorjaar opnieuw uitbreidt. Tot nu  toe zijn muizenplagen altijd vanzelf uitgedoofd na een piekjaar. Pas in maart, als de grasgroei op  gang komt, is duidelijk of dat ook dit jaar gebeurt. Zo niet, dan is er volgens de onderzoeker een ‘worst case scenario’, en moeten uitzonderlijke maatregelen overwogen worden zoals onderwaterzetten of chemische bestrijding.

Tot nu toe zijn 35.000 hectare gemeld bij het meldpunt van LTO Noord. Alterra heeft 12.000 hectare met zware schade in beeld.

De oorzaak van de muizenplaag staat nog niet vast. Het onderzoek daarnaar wordt nu opgezet. Daarin wordt ook gekeken naar mogelijke maatregelen. Roerink vermoedt een verband met natuurgebieden en extensief beheerde graslanden. “Na 1960 waren er geen  meer. Maar dit is nu al de tweede sinds het jaar 2000. Dat kan iets met elkaar te maken hebben.” Hij wijst erop dat de belangrijkste haarden van de muizenplaag in de nabijheid van Natura 2000-gebieden liggen bij de Friese meren.

Beheer
WP Admin