AlgemeenNieuws

‘Laat weidevogels niet dupe worden van muizenplaag’

Zeist – Vogelbescherming wil niet dat door muizenschade getroffen melkveehouders hun grasland vernieuwen gedurende het broedseizoen. De organisatie roept de provincies op dit van 1 maart tot 15 juni te verbieden. Kees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij vindt de oproep ‘ongepast’ en ‘onhandig’.

“Iedereen met gezond verstand wil de situatie op getroffen bedrijven zo snel mogelijk herstellen”, aldus Romijn. Daarbij gaan de provincies volgens hem niet eens over graslandvernieuwing. Daar gaat Den Haag over. Normalerwijs geven veehouders in de getroffen regio er volgens Romijn sowieso de voorkeur aan om pas later in het jaar grasland te scheuren. Nu is echter sprake van een uitzonderlijke situatie.

Als gevolg van de muizenplaag in met name Friesland gaan melkveehouders op veel plekken grasland vernieuwen. Veel van de schade door muizen is zichtbaar in gebieden die bekendstaan als belangrijke weidevogelgebieden. Weidevogels dreigen hier volgens Vogelbescherming in de cruciale broedperiode de dupe van te worden. Naast het verbod op graslandvernieuwing tijdens het broedseizoen vraagt Vogelbescherming de provincie ook om het herstel van beschadigde graslanden in belangrijke kerngebieden voor weidevogels met kruidenrijke mengsels te stimuleren door de meerkosten hiervan te financieren.

Ook het advies om kruidenrijke mengsels te zaaien, neemt Romijn met een korreltje zout. “In veenweidegebieden worden in de praktijk al grasmengsels met relatief minder Engels raai gebruikt. Je kunt van melkveehouders niet verwachten dat ze kiezen voor een volledig kruidenrijk grasmengsel.” Volgens Romijn zou Vogelbescherming er goed aan doen zelf met de getroffen boeren te gaan praten. De oproep naar de provincies noemt hij vooral een actie voor de bühne.

Beheer
WP Admin