AlgemeenNieuws

Giertank is geen praalwagen

Rijswijk – Sluit een ‘praalwagenverzekering’ af. Landbouwvoertuigen die meerijden in carnavalsoptochten zijn hiervoor niet standaard verzekerd. Een speciale verzekering dekt wel de aansprakelijkheid voor schade die veroorzaakt is door een carnavalswagen.

De Bond van Verzekeraars doet deze oproep. Komend weekend barst het carnaval los met vele optochten. In verschillende steden en dorpen trekken dan praalwagens door de straten, veelal voortgetrokken door landbouwvoertuigen. Bij ongelukken kan de eigenaar van het voertuig in de problemen komen. Vaak worden landbouwwerktuigen ingezet tijdens oogst- en dorpsfeesten. Op zich geen probleem, maar in de standaardpolisvoorwaarden staat vaak dat de verzekeringsdekking alleen geldt bij gebruik voor ‘normale’ agrarische werkzaamheden. Rondrijden met een trekker met daarachter bijvoorbeeld een praalwagen valt hier dus niet onder. Bij een ongeval zal de verzekeringsmaatschappij de schade dan wel aan het slachtoffer vergoeden, maar deze vervolgens op de bestuurder persoonlijk verhalen. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor bijvoorbeeld het landbouwbedrijf waar hij eigenaar van is. Bij blijvend letsel loopt het al snel in de tonnen.

‘Formaat praalwagens neemt toe’

Hij bestaat echt: de praalwagenverzekering. Deze dekt aansprakelijkheid voor schade die veroorzaakt is door een praalwagen. Er blijken namelijk specifieke risico’s te kleven aan zo’n wagen, legt Wouter van der Bol van aanbieder Rialto verzekeringen uit: “Veel praalwagens worden getrokken door een trekker. Maar het is heel anders om met een grote praalwagen door een drukke straat te rijden, dan met de giertank – die er normaal achter hangt – door een weiland. Bestuurders missen die ervaring vaak. Gevaarlijk voor het publiek, maar ook voor opzittenden. Bijvoorbeeld bij hard remmen of te snel optrekken. Claims variëren dan ook van omstanders die worden geraakt tot carnavalsvierders die van de wagen vallen.” Van der Bol signaleert dat het risico steeds groter wordt. “Het formaat van de praalwagens neemt elk jaar weer toe. Ook wordt steeds vaker gebruik gemaakt van mechanische delen. Technische deugdelijkheid is dan ook heel belangrijk. Is de constructie er bijvoorbeeld wel op berekend dat er iemand bovenop die draaiende schijf staat?”

Ook met een verzekering zijn niet alle schades zonder uitzondering gedekt. Het zal bijvoorbeeld nog lastig zijn om te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de schade als mensen tijdens de carnavalsoptochten van de wagen vallen. Alleen als de bestuurder overduidelijk verwijtbaar is, kan de verzekering aangesproken worden. Verzekeraars stellen vaak extra eisen als er personen in de optocht vervoerd worden. Verzekeraar Interpolis adviseert de deelnemers te vragen naar de preventie-eisen die bij personenvervoer gelden. Dit zijn eisen om persoonlijke ongevallen te voorkomen. Denk aan bijvoorbeeld deugdelijke zitplaatsen en relingen.

Geen roestbak op de straat

Voertuigen in optochten moeten technisch in orde zijn. Bestuurders van een voertuig waar technisch nogal wat aan schort, kunnen in de problemen komen als ze betrokken raken bij een ongeluk. Ook al is er een extra verzekering afgesloten voor deelname aan bijvoorbeeld een optocht. Het materieel op de weg moet technisch in orde zijn. Verzekeraars, waaronder Rialto, verzekeren naast trekkers of motorrijtuigen die APK-goedgekeurd zijn ook voertuigen zonder kenteken, zoals busonderstellen of sloopauto’s.

Meer informatie hierover is te vinden op de websites van Rialto Verzekeringen of Interpolis.

Beheer
WP Admin