AlgemeenNieuws

Europese Commissie: agrarisch inkomen stijgt

Brussel – De agrarische inkomens zullen in de periode tot 2024 gemiddeld 10 procent stijgen in de 28 EU-lidstaten. Dat verwacht de Europese Commissie in een marktanalyse en analyse over de agrarische inkomsten in de periode tot 2024.

De Europese Commissie verwacht dat de graanprijzen in de periode tot 2024 boven het meerjarig Europees gemiddelde zullen blijven, maar niet op het recordniveau van 2010 en 2012. De graanprijs vormt de spil in de totale agrarische markt.

De totale vleesconsumptie kent een dalende trend, met uitzondering van de pluimveevleesconsumptie. De vleesproductie zal stijgen. Over de zuivel is de EU positief. Ondanks een verwachte prijsdaling op korte termijn zijn de vooruitzichten op middellange termijn gunstig vanwege groeiende vraag op de wereldmarkt. De EU verwacht een gemiddelde prijs zal op ongeveer € 350 per ton melk door een toenemende consumptie in de EU. Bij de kaasproductie wordt een stijging verwacht naar 11 miljoen ton in 2024, de productie van melkpoeder naar 1,6 miljoen ton.

Voor akkerbouwgewassen is de verwachting dat de vraag op de wereldmarkt vrij stabiel zal zijn, net als de prijzen. In de EU wordt de vraag naar graan en oliehoudende zaden vooral geleid door de vraag naar veevoer. De verwachting is dat de productie van graan in de EU langzaam zal blijven groeien naar een productie van 317 ton in 2024. De gemiddelde prijs wordt geraamd op € 180 per ton.

De EU verwacht dat de suikerprijs na het afschaffen van het suikerquotum in 2017 zal dalen naar de wereldmarktprijs. Desondanks wordt een productiestijging verwacht van 2 procent. De productie van oliehoudende gewassen groeit langzaam naar 32 miljoen ton, voornamelijk koolzaad en zonnebloemen. De EU blijft behoefte hebben aan de import van ongeveer 22,4 miljoen ton soja voor veevoer.

De vleesproductie zal naar 2024 toe stijgen naar 44,9 miljoen ton. De  groei komt vooral door toename van productie van pluimveevlees. De verwachting is dat ook de productie van rundvlees zal dalen naar 7,6 miljoen ton in 2024. De verwachting is dat de productie en consumptie van schapen- en geitenvlees zal stabiliseren.

De varkensvleesproductie zal in 2024 2 procent hoger liggen dan nu, waarbij de productie steeds meer op export is gericht. De productie van pluimveevlees stijgt naar 2024 met 7 procent, aldus de marktanalyse van de Europese Commissie.

Beheer
WP Admin