AlgemeenNieuws

Dijksma wil dynamiek in de delta

Den Haag – Zout en zoet water moet meer vrij spel krijgen in Nederland. Die ambitie heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) uitgesproken in de ‘Natuurambitie Grote Wateren 2050 en verder’.

Dijksma  wil dat natuurlijke processen meer ruimte krijgen. Dat kan betekenen dat in bepaalde uiterwaardengebieden minder ruimte is voor bepaalde vormen van landbouw. In andere gebieden (Biesbosch) is het alleen mogelijk landbouwbedrijven te handhaven op terpen.

Het is in de visie van Dijksma niet zo dat natuur altijd de prioriteit krijgt, bovendien mag de veiligheid niet in gevaar komen. We l kan het zijn dat bepaalde gebieden worden opgeofferd om bij extreme situaties als waterberging te dienen. Dijksma denkt bij voorbeeld aan het doorsteken van duinen, om het zeewater onbewoonde delen van waddeneilanden te laten doordringen bij stormen.  Op die manier brengt de zee ook nieuw zand op de eilanden.

In sommige gebieden zal de verzilting toenemen, wat leidt tot een gewijzigd landbouwgebruik. IN het rivierengebied zullen delen minder geschikt worden voor intensieve landbouw. Grootschalige begrazing behoort tot de alternatieve vormen van landbouw.  Dijksma ziet kansen voor verbrede agrarische bedrijven, die ook een rol vervullen in het beheer van het landschap en een recreatieve functie vervullen.

Voor de Zuidwestelijke delta zegt  Dijksma dat de beschikbaarheid van zoetwater verandert. Dijksma meent dat de natuurambitie kansen kan bieden voor de landbouw, bij voorbeeld doordat ook zonder externe wateraanvoer mogelijkheden blijven voor de landbouw. “Dat is nu al te zien op Schouwen-Duiveland, Walcheren en Noord-Beveland”, aldus  Dijksma. “Met neerslag als enige zoetwateraanvoer is daar goede landbouw mogelijk.”

Beheer
WP Admin