AlgemeenNieuws

‘Beleid bedreigt zoetwatervoorziening landbouw’

Heinkenszand – De beschikbaarheid van voldoende zoet water voor de landbouw lijkt bij het huidige beleid niet gegarandeerd, stelt SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf.

Op een bijeenkomst van het waterschap Scheldestromen in Heinkenszand roept Dijkgraaf de regering op beter na te denken over verschillende plannen. Hij noemt de verdieping van de Nieuwe Waterweg, een extra zeesluis in het Noordzeekanaal, de verzilting van het Volkerak-Zoommeer en de verdere openstelling van de Haringvlietsluizen als voorbeelden van plannen die de verzilting van Nederland doen toenemen. “Daar komt bij dat door klimaatverandering meer droogteperiodes zullen voorkomen. Dat betekent: minder aanvoer van zoet rivierwater en grotere vraag naar zoet water voor de landbouw.”

Dijkgraaf zegt zich grote zorgen te maken, ook gezien de ambitieuze ideeën van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) voor het doorsteken van dijken om water meer ruimte te geven. “Deze plannen en ontwikkelingen zullen leiden tot verzilting van landbouwgronden en bedreigen de beschikbaarheid van voldoende zoet water voor de landbouw. De landbouw mag niet het sluitstuk van de planvorming zijn, zoals nu lijkt te gebeuren.”

Beheer
WP Admin