height:550px AlgemeenNieuws

Aziatisch voer en premixes vol met zware metalen

Nicholasville – Zo’n 30 procent van Aziatisch mengvoer, inclusief premixen en mineralen, bevat zware metalen en komt hiermee boven de toegestane normen van de Europese Unie. Dit blijkt uit een analyse van het diervoederbedrijf Alltech, dat zijn hoofdkwartier in de Amerikaanse staat Kentucky heeft. Bijna 500 monsters in de regio Azië-Pacific werden getest op arseen (As), cadmium (Cd) en lood (Pb).

“De resultaten tonen aan 30 procent van de 498 geteste monsters besmet is met minstens één zwaar metaal. Dit is verontrustend”, zegt onderzoeker Tara Jarman van Alltech. Ze benadrukt echter dat een aantal landen in Azië geen specifieke normen hanteert voor voederingrediënten en dat dit een lokaal onderzoek is geweest, dat jaarlijks in deze regio wordt uitgevoerd. De maximaal toelaatbare waarden voor zware metalen zijn in de EU wel duidelijk vastgesteld en gelden als de strengste ter wereld. De monsters die in deze studie zijn getest, komen de EU ook niet in.

Uit de analyse blijkt dat 14 procent van de anorganische mineralen, 7 procent van de organische mineralen, 15 procent van premixen en 68 procentvan het complete voer besmet zijn. In een aantal monsters werden extreem hoge niveaus gemeten. 2019 ppm cadmium werd gedetecteerd in een kopersulfaat monster. In een zinkoxide monster bleek 3023 ppm lood te zitten. In een pluimveevoermonster uit Zuidoost-Azië zat 722 ppm lood.

De aanwezigheid van zware metalen in het voer kan negatieve invloed hebben op de gezondheid van dier en mens.

Beheer
WP Admin