AlgemeenNieuws

100.000 handtekeningen voor grutto

Soesterberg – De Vogelbescherming heeft 100.000 handtekeningen verzameld van mensen die pleiten voor de bescherming van grutto. De petitie is donderdag aangeboden aan de gedeputeerden Johannes Kramer (Friesland, Jan-Jacob van Dijk (Gelderland) en aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Fred Wouters van de Vogelbescherming vindt dat agrarische productie heel goed kan samengaan met verantwoord weidebeheer, waarbij de weidevogel niet de strijd hoeft aan te gaan met de maaimachines.

“De staatssecretaris heeft  gemeld dat we in Nederland heel goed zijn in agrarische productie. Dat mag niet ten koste gaan van ons leefmilieu”, aldus Wouters.

Hij vindt dat de extra kosten voor het behoud van de grutto moeten worden verdisconteerd in de prijs die de consument betaalt. Hij gaat ervan uit dat de Vogelbescherming en het Wereldnatuurfonds samen met het rijk en de provincies en met hulp van de Rabobank en FrieslandCampina tot een goed project kunnen komen. Dat is volgens hem nodig omdat Europese subsidies zullen verminderen, ook waar het gaat om de bescherming van natuur landbouwbedrijven.

Wouters zegt dat  boeren die vanuit eigen overtuiging, met trots en vakmanschap een goed product kunnen maken, ook in staat zijn om te zorgen dat de grutto als weidevogels blijft.

Tijdens de natuurtop in Soesterberg werden tientallen projecten op gebied van innovatieve natuurontwikkeling gepresenteerd.  Bijvoorbeeld over de vorming van collectieven voor agrarisch natuurbeheer, vlees uit de natuur, stadsboeren in Zuid-Holland, of over biodiversiteit op het landbouwbedrijf.

Beheer
WP Admin