AlgemeenNieuws

Van Dam komt met steunmaatregel voor jonge boeren

Op korte termijn wordt een generieke steunmaatregeling voor jonge boeren opengesteld. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer.

In het kader van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) krijgen jonge boeren extra ondersteuning via het plattelandsbeleid. De totstandkoming van deze regeling door de provincies duurt lang. In september heeft het ministerie hierover overleg gehad met de provincies.

Meer tijd nodig dan voorzien

“De provincies hebben daar aangegeven dat de openstelling van de subsidieregeling voor jonge landbouwers meer tijd in beslag nam dan voorzien. Mijn ambtsvoorganger heeft in dat kader toegezegd te willen faciliteren bij een uniforme regeling, zodat deze nog in 2015, met een uitloop naar eerste kwartaal 2016, opengesteld kan worden”, schrijft Van Dam. Na nader overleg met de provincies verwacht Van Dam de regeling op kort termijn open te kunnen stellen.

NAJK: pas juichen als regeling echt open is

Sander Thus van NAJK reageert positief. “Maar we juichen pas als de regeling echt opengesteld wordt. Het duurt allemaal heel lang. De eerste regeling zou al in 2014 worden opengesteld, maar dat is nog steeds niet gebeurd.”

Steun bij investering

De jonge boerenregeling geeft jonge ondernemers de mogelijkheid financiële steun te krijgen bij investeringen. Hiervoor is €5,2 miljoen per jaar beschikbaar die voor de helft vanuit Brussel en de andere helft vanuit de provincies wordt gefinancierd. Omdat de invoering van de regeling langzaam ging en omdat de regeling in alle provincies bijna hetzelfde is, heeft toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma hulp aangeboden.

Beheer
WP Admin