Home

Nieuws 1700 x bekeken

Van Dam: NVWA moet zich op taken bezinnen

De NVWA moet zich op haar taken bezinnen en ambities aanpassen aan wat er financieel kan. Dat zegt staatssecretaris Van Dam.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moet het ambitieniveau aanpassen aan de beschikbare middelen.  De Tweede Kamer kan niet blijven vragen om extra controles en toezicht, als er niet ook geld op tafel komt, zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Extern onderzoek naar de efficiency bij de NVWA

VVD-Kamerlid Helma Lodders riep staatssecretaris Van Dam en minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gisteren tot verbazing van coalitiepartner Sjoera Dikkers (PvdA) op om aangenomen kamermoties maar niet uit te voeren, als er geen geld voor is. Van Dam zegt dat de NVWA zich op haar taken moet bezinnen. Doelmatig en efficiënt doen wat nodig is, is het credo van de staatssecretaris. Hij laat een extern onderzoek doen naar de efficiency bij de autoriteit, waar de geledingen van de oude Keuringsdienst van Waren, de Algemene Inspectiedienst en de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees vaak nog herkenbaar zijn.

'NVWA moet doen wat de EU van Nederland eist'

Van Dam vindt dat de NVWA moet doen wat de Europese Unie van Nederland eist, en hij vindt dat de NVWA controles en keuringen moet uitvoeren op basis van risicoanalyses. "De NVWA voert veel toezicht uit met een te krap budget", zegt de staatssecretaris. "Als het ambitieniveau wordt verhoogd, dan heeft dat consequenties. Extra controles - bij voorbeeld op verdacht hout - kosten geld."

Staatssecretaris Van Dam: "De NVWA voert veel toezicht uit met een te krap budget"

Vee- en vleeskeuring weer onder NVWA

De Tweede Kamer wil de vinger meer aan de pols houden, omdat Van Dam vlak na zijn aantreden meldde dat de uitgaven van de NVWA niet in de pas lopen met de begroting. CDA'er Geurts is net als VVD kritisch over de plannen om de vee- en vleeskeuring weer helemaal terug te brengen onder de paraplu van de NVWA. Geurts wil van de staatssecretaris de garantie dat het bedrijfsleven daarvan niet de kosten op het bord krijgt. Ondertussen wil de ondernemingsraad van de Keuringsdienst Dierlijke Sectoren (KDS) liefst onder de vleugels van de NVWA komen, ook omdat ze merken dat de belangen van het bedrijfsleven zwaarder wegen dan voor een onafhankelijk toezichthouder goed is.

Of registreer je om te kunnen reageren.