Foto: René den Engelsman AlgemeenNieuws

‘Samen verantwoordelijk is kracht van natuurbeheer’

De gezamenlijke verantwoordelijkheid voor natuurbeheer moet ervoor zorgen dat agrarisch natuurbeheer succesvol wordt. Dat zei staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) tijdens een debat over de natuurwet in de Eerst Kamer.

Marijke Vos (GroenLinks) is kritisch op het agrarisch natuurbeheer. Hoewel het systeem voor agrarisch natuurbeheer op de schop gaat, heeft ze geen vertrouwen in de nieuwe werkwijze die per 1 januari van kracht wordt. Ze mist concrete doelen en resultaatverplichtingen. “U denkt te makkelijk dat het wel goed komt als we het met agrarische collectieven regelen. U bent te optimistisch”, vindt Vos.

Aantal subsidierelaties neemt fors af

Van Dam vindt Vos te pessimistisch. “Ze zegt terecht dat agrarisch natuurbeheer niet het gewenste resultaat had in de vorm zoals het geregeld was. Daarom wordt het nu op een andere manier georganiseerd, namelijk met collectieven”, zegt Van Dam. Hij benadrukt dat door de werkwijze van collectieven het aantal subsidierelaties afneemt van 14.000 naar 40.

Weidevogel heeft inzet boer nodig

Van Dam verwacht dat de resultaten door de collectieve aanpak en aanpak op de meest geschikte plekken tot een beter resultaat zal leiden. Hij neemt de weidevogels als voorbeeld. “Weidevogels bescherm je alleen maar als boeren zich ervoor in zetten. Ze moeten bereid zijn hun bedrijfsvoering er op aan te passen. Dat kost geld. Ik vind het niet onredelijk dat boeren zeggen dat ze daar iets voor terug willen”, aldus Van Dam.

Hij voegt er aan toe dat van de €30 miljoen ook extra budget beschikbaar komt voor weidevogelbescherming. De stand van weidevogels is volgens Van Dam zo hard achteruit gegaan, dat onderzoek nodig is wat een gezonde stand van de weidevogels is, en hoe de vogels het best beschermd kunnen worden.

Verkoop agrarische grond voor natuur

René Dercksen (PVV) vraagt Van Dam of hij ook weet wat het effect is van de verkoop van agrarische grond voor de aanleg van natuur op de weidevogelstand. Van Dam reageert dat hij het nooit zo functioneel vindt om je af te vragen op wie je allemaal boos moet zijn. “De realiteit is immers dat natuur en landbouw op heel veel plaatsen naast elkaar bestaan en elkaar ook sterk beïnvloeden”, aldus Van Dam.

Beheer
WP Admin