Foto: ANP AlgemeenNieuws

Kamervragen over ‘mesthuwelijken’

D66-Kamerleden Fatma Koser Kaya en Vera Bergkamp willen van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) weten hoe groot hij het risico acht dat er huwelijken worden gesloten om melkveefosfaatreferentie te kunnen overdragen. Ze hebben Kamervragen gesteld.

Aanleiding is de beperking die het ministerie stelt aan de overdacht van melkveefosfaatreferentie. Deze is alleen overdraagbaar aan familieleden tot de derde graad. D66 vraagt zich af hoe dit moet bij moderne levensvormen, die zich niet noodzakelijkerwijs beperken tot huwelijken en geregistreerd partnerschappen. “Betekent dit dat de bedrijven moeten inkrimpen?”, willen de Kamerleden weten.

Omzeiling van regels

Ook willen de D66’ers weten welk risico Van Dam ziet op omzeiling van de regels, door het adopteren van de voorgenomen bedrijfsopvolger die buiten de familie komt. In Japan is dit niet geheel ongebruikelijk; op die manier wordt het bedrijf binnen familiebanden gehouden.

Melkveefosfaatreferentie is de hoeveelheid fosfaat die een melkveebedrijf meer produceerde dan er op eigen grond geplaatst kan worden, in 2013.

Beheer
WP Admin