Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Extra mestregels kunnen duur uitpakken

Tot duizenden euro’s extra kosten per week voor grote ondernemers: dat zijn de gevolgen van strengere regels voor mesttransport, blijkt uit gegevens die staatssecretaris Martijn van Dam op verzoek van de Tweede Kamer op een rij heeft gezet.

In oktober dit jaar kondigde toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma aan dat zij de regels voor transport van en handel in meststoffen ging aanscherpen om fraude tegen te gaan. Een van de maatregelen is een meldingsplicht voor transporteurs die mest vervoeren met extreem hoge of lage gehalten. Die plicht – die voor een jaar kan worden opgelegd – kost de ondernemer €10 per vracht. Bij grote ondernemers kan dat oplopen tot duizenden euro’s per week. Daar komt nog bij dat de meldingsplicht tot gevolg heeft dat een ondernemer zijn materiaal minder flexibel kan inzetten.

Meerdere extra kostenposten voor bedrijfsleven

Er zijn ook op andere punten extra kosten voor het bedrijfsleven, onder andere als een bedrijf mestintermediair wil worden. Als gevolg van aangescherpte regels wordt het strafrechtelijk verleden van een ondernemer onder de loep genomen (Bbibob-toets). Die toets kost ongeveer €300 per ondernemer. Het gaat jaarlijks om gemiddeld 20 intermediairs.

De registratie van mestopslag en de elektronische melding van de overdracht kost ondernemers ook een aantal tientallen euro’s per jaar extra.

Investeren voor gps-apparatuur mesttransporten

Daarbij komen de eenmalige investeringen in AGR-/gps-apparatuur op transportmiddelen. Een groot deel van die investeringen is al gedaan, maar een deel van het materieel moet daarvan nog worden voorzien. Aanschaf en installatie: €3.500 per apparaat.

Staatssecretaris Van Dam zegt dat de overheid vorig jaar €27 miljoen heeft uitgetrokken voor toezicht op de naleving van de mestregels. Hij zegt dat de maatregelen voor de verbetering van  de naleving van de mestregels onvermijdelijk zijn. De kosten daarvan zijn proportioneel, vindt hij, ‘gezien de omvang van de fraude en de risico’s van de gevolgen van fraude voor de waterkwaliteit’.

Beheer
WP Admin