Home

Nieuws 1996 x bekeken

Consumentenbond: etiketten vlees vaak misleidend

Etiketten op vleesproducten zijn te vaak misleidend, stelt de Consumentenbond na onderzoek. De bond dringt aan op actie bij minister Schippers (Volksgezondheid).

De Consumentenbond wil een betere controle van vleesetiketten. In een brief aan minister Schippers van Volksgezondheid dringt de organisatie daarop aan. Volgens de bond blijkt uit een onderzoek dat etiketten bij vlees vaak misleidend zijn. De Consumentenbond heeft etiketten van verscheidene vleesproducten onderzocht, zoals saté, worst, kroketten en gepaneerd vlees. "Fabrikanten knutselen heel wat af met vlees", stelt de Consumentenbond. "Dat mag allemaal, maar dan moet het wel duidelijk op het etiket staan." Dat laatste blijkt volgens de bond niet altijd het geval te zijn.

'Water, ketjap en kruiden soms meegeteld als vlees'

Uit het onderzoek blijkt volgens de Consumentenband dat sommige fabrikanten ingrediënten als water, ketjap en kruiden meerekenen bij het vleesgehalte van het product. Satévlees wordt soms geperst uit snippers vlees of gehakt zonder dat dit op het etiket staat.

Consumentenbond: uit kroketten 'verdwijnt' vlees

Uit kroketten blijkt vlees te 'verdwijnen', stelt de consumentenorganisatie. Het vleesgehalte op het etiket is vaak hoger dan het werkelijk gehalte aan vlees in de kroket. Voor 'verse' worsten wordt soms deels bevroren vlees gebruikt en in sommige gepaneerde schnitzels zit meer dan 5 procent toegevoegd water terwijl dat niet op het etiket staat.

'Breid capaciteit NVWA uit, om meer controles mogelijk te maken'

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) moet volgens de Consumentenbond meer capaciteit krijgen; dat moet een betere handhaving van de etiketteringswetgeving mogelijk maken. Ook moeten de boetes voor het overtreden van de etiketteringswetgeving fors omhoog, aldus de bond.

Of registreer je om te kunnen reageren.