Home

Nieuws 3837 x bekeken 3 reactieslaatste update:13 nov 2015

Van Dam onder de indruk van passie boeren

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) is onder de indruk van de passie die boeren hebben. Dat zei hij tijdens zijn werkbezoek aan het bedrijf van Edwin en Elly Michiels in het Limburgse Melderslo.

Van Dam had Elly Michiels via Twitter gevraagd of hij koffie mocht komen drinken. De familie heeft een gemengd bedrijf met vleesvarkens, akkerbouw en bloembollen.

Ze houden de 1.800 varkens volgens de werkwijze van een ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Van Dam is geïnteresseerd naar de keuzes die de ondernemers hebben gemaakt.

Met boeren aan de keukentafel praten

De staatssecretaris oogt ontspannen en geïnteresseerd. Het is niet voor de eerste keer dat hij een overall aan trekt, laat hij weten. In de technologie worden andere overalls gedragen. "Boeren en tuinders in Nederland werken ontzettend hard om ervoor te zorgen dat wij 's avonds iets lekkers op ons bord hebben. Dat is niet altijd gemakkelijk. Ik wil graag met de boeren zelf aan de keukentafel praten over hun bedrijf. Over welke beslissingen ze nemen en tegen welke dilemma's ze aan lopen", zegt Van Dam over zijn eerste indrukken die hij heeft van de boeren. Naast het varkensbedrijf was Van Dam al bij een melkveebedrijf in Woerden geweest.

Effect van beleid op gezinnen thuis

"Ik geloof dat je als politicus moet weten welk effect het beleid dat je maakt heeft bij de gezinnen thuis. Een boerenbedrijf is niet alleen een bedrijf, het is een gezin waarin de zakelijke beslissingen 's avonds aan de keukentafel worden genomen", aldus Van Dam.

Van Dam vindt het een eer om zich met iets bezig te mogen houden met iets dat iedereen aan gaat: ons eten. "Het staat enorm in de belangstelling. We zijn een beetje kwijt geraakt waar ons eten vandaan komt en er is nu een tendens gaande dat we weer willen weten waar de kaas en de groente vandaan komt."

'Benaderbaar en geïnteresseerd'

Varkenshoudster Michiels is enthousiast over Van Dam. "Hij is heel benaderbaar en geïnteresseerd. Hij heeft totaal geen achtergrond in de agrarische sector, maar in de korte tijd dat hij staatssecretaris is, heeft hij al heel wat kennis op gedaan."

Martijn van Dam in de varkensstal van Edwin en Elly Michiels. Foto: Bert Jansen
Martijn van Dam in de varkensstal van Edwin en Elly Michiels. Foto: Bert Jansen

Maat: Van Dam valt niet tegen

"Vraag het Albert Jan Maat", suggereerde staatssecretaris Martijn van Dam toen hem de vraag werd gesteld hoe de sector over hem dacht. "Hij is me zeker niet tegengevallen", zegt LTO voorzitter Albert Jan Maat na een gesprek van drie kwartier met de staatssecretaris.

Maat zegt dat Van Dam een onbeschreven blad is in de land- en tuinbouw, maar in het eerste gesprek met de voorzitter van de belangrijkste belangenbehartiger toonde Van Dam 'zich geen vreemde in Jeruzalem'.

Maat en Van Dam spraken onder andere over de invoering van de fosfaatrechten, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het groene onderwijs. Maat heeft duidelijk gemaakt dat de export en voedselveiligheidskwesties van nationaal belang zijn, waar best extra geld voor kan worden uitgetrokken. "Het zou nieuws zijn als de staatssecretaris had toegezegd dat dat geld er komt", aldus Maat.

Bekijk ook de fotoreportage: Staatssecretaris Van Dam gaat de stal in

Laatste reacties

 • polsbroek

  M
  et stroop vang je meer vliegen dan met azijn

 • bellmonde

  Hoe vreemd is het dat iemand die beslissingen moet nemen die zovelen aangaat,... geen ervaring en kennis en kunde in de sector heeft ?!
  Nieuwe werknemers worden altijd voor de gek gehouden door alles en iedereen !
  Ongelooflijk ! Dat de politiek het land niet meer te bieden heeft. Ik ben altijd zeer teleurgesteld welke personen op het hoogste niveau verantwoordelijk worden gesteld voor het grootste belang ! Kijk naar die vreemde vogel van de steur voor de veiligheid in nederland.. Hoogst ongelooflijk.

 • alco1

  Het is ook onbegrijpelijk dat Dijksma landbouw verruilde voor die trein. Dit zegt mij dat zij er steeds meer moeite mee kreeg om de boeren voor het lapje te houden.
  Nu zit er weer iemand waar verwacht van wordt dat hij spreekt wat hem opgedragen wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.