Home

Nieuws 1450 x bekeken

VS en Brazilië vallen EU-beleid kloondieren aan

VS én Brazilië hebben aanval geopend op eventueel EU-verbod op verkoop van voedselproducten van nakomelingen van gekloonde dieren.

De landen toonden zich bij een bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over technische handelsbarrières fel tegenstanders van een dergelijke, volgens hen onuitvoerbare stap.

De VS en Brazilië kregen volgens iemand dichtbij de onderhandelingen bijval van Canada en Argentinië. De VS en Brazilië behoren tot de belangrijkste handelspartners van de EU. Beide landen zijn grote exporteurs van vlees en dus concurrenten voor lokale vleesproducenten in de EU. In de VS worden dieren actief gekloond. De landen zeggen niet te kunnen registreren welke producten van gekloonde dieren komen.

Verbod op dieren klonen

Het is precies de kritiek die Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis onlangs uitte. In het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie stond wel een verbod op het klonen van dieren en het consumeren van producten als vlees, melk en eieren van gekloonde dieren. Het Europees Parlement breidde het verbod uit met de nakomelingen van kloondieren.

VS en Brazilië registreren kloon-afkomst van producten niet

De VS en Brazilië registreren momenteel niet of producten van nakomelingen van gekloonde dieren afkomstig zijn, en geen enkele andere handelspartner eist dergelijke registratie. Omdat het nakomelingen van gekloonde dieren betreft, is de registratie volgens de landen heel veel werk en daarom tijdrovend en kostbaar. Ze kunnen dergelijke wetgeving bij de WTO aanvechten.

VS dreigt naar WTO te stappen

Met name de VS zinspeelt al even op een stap naar de WTO. De Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit FDA heeft in 2008 vastgesteld dat het consumeren van producten van gekloonde dieren net zo veilig is als het consumeren van producten van niet gekloonde dieren. Deze conclusie is in hetzelfde jaar ook getrokken door de Europese voedselveiligheidswaakhond.

In de VS verdenken politici de EU ervan scherpe en volgens hen "onwetenschappelijke" wetgeving voor producten van gekloonde dieren re gebruiken om de druk te verhogen binnen onderhandelingen voor een vrijhandelsverdrag tussen de EU en VS, TTIP.

Of registreer je om te kunnen reageren.