AlgemeenNieuws

Schultz: Nederland stelt zichzelf te hoge natuureisen

Nederland heeft zichzelf te hoge eisen gesteld bij de bescherming van natuurgebieden. Dat stelt minister Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (Infrastructuur en Milieu).

Tijdens overleg met de Tweede Kamer constateerde de VVD-minister dat Nederland voor de beschermde natuurgebieden uit oogpunt van hoge ambities de lat heel hoog heeft gelegd. “En daardoor moeten we nu steeds aan de Europese Commissie uitleggen waarom we die doelen niet kunnen halen”, aldus Schultz.

Minister: stel doelen zodanig dat ze haalbaar zijn

De minister deed haar uitspraken tijdens overleg over de doelstellingen voor de waterkwaliteit. De minister zegt dat de doelstellingen voor vermestende stoffen (stikstof, fosfaat) in oppervlaktewater zodanig moeten worden vastgesteld dat ze haalbaar zijn. “We hebben redelijk soepele doelen gesteld, ook gezien de situatie waarin we nu verkeren. Aan de andere kant heeft iedereen er belang bij dat we schoon water hebben, dus er is wel de ambitie om de kwaliteit te verbeteren.”

Schultz: reductie fosfaat en stikstof in oppervlaktewater is lastig

De minister constateert dat het lastig is om tot vermindering van de fosfaat- en stikstofgehalten in oppervlaktewater te komen. “Als er minder mest wordt uitgereden, kun je zien dat het minder wordt. De complexiteit zit in de vraag of we bereid zijn minder mest uit te rijden. Zelfs binnen fracties in het parlement zijn daarover verschillen van mening”, aldus de minister.

Beheer
WP Admin