AlgemeenNieuws

LTO-Akkerbouw: veehouderij moet derogatie laten schieten

De melkveehouderij moet voor 2017 geen derogatie aanvragen. In ruil daarvoor moeten veehouders meer mineralenconcentraat en dunne fractie als kunstmestvervangers gebruiken. Voor de akkerbouw komen dan minder rigide bemestingsvoorschriften in beeld.

Dat vindt voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw. Haanstra zegt de discussie aan te willen gaan met de melkveehouderij en de intensieve veehouderij. “In 2017 wordt het zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn van kracht. Ik wil daar nu al een discussie over beginnen, want voor je het weet is het 2017.”

Derogatie

De melkveehouderij heeft een derogatie bedongen in Brussel, in het huidige (vijfde) Actieprogramma Nitraatrichtlijn. In plaats van 170 kilogram stikstof per hectare uit dierlijke mest, mogen melkveehouders 230 kilo aanvoeren op zand en 250 kilo op klei- en veengrond.

Meer kunstmestvervangers

Haanstra vindt dat de melkveehouderij de derogatie moet laten schieten in het zesde actieprogramma. “In ruil daarvoor gebruikt de melkveehouder mineralenconcentraat en dunne fractie als kunstmestvervangers, boven die 170 kilogram. Nu gebruikt een melkveehouder in Nederland gemiddeld 100 kilo stikstof uit kunstmest per hectare. Dat kost €120 per hectare. De melkveehouderij wil minder kunstmest gebruiken en meer kunstmestvervangers. Door dat te doen, krijgt de intensieve veehouderij meer plaatsingsruimte voor mest. Melkveehouders kunnen meer mest op hun eigen bedrijf plaatsen, zodra het technisch mogelijk is om kunstmestvervangers te produceren uit de eigen mest. Ze hoeven dan minder of zelfs helemaal niet de mestmarkt op.”

Voordeel voor akkerbouwers

Haanstra ziet ook een voordeel voor de akkerbouwers. “Zonder derogatie voor de melkveehouderij, is er meer kans dat Brussel heel Nederland niet langer aanwijst als kwetsbaar gebied voor de nitraatuitspoeling. In het zuidoosten wordt de nitraatrichtlijn weliswaar nog niet gehaald, maar gemiddeld over heel Nederland wel.

Als Nederland niet langer een kwetsbaar gebied is, kunnen de akkerbouwers voor de Nitraatrichtlijn volstaan met de normen voor de Goede Landbouw Praktijk. Dat is minder rigide dan de huidige bemestingsnormen in het Actieprogramma Nitraatrichtlijn.”

Derogatie belangrijk voor melkveehouderij

Kees Romijn, voorzitter van LTO-vakgroep Melkveehouderij, reageert op de site van het LTO-ledenblad Nieuwe Oogst op het plan van Haanstra. “LTO begrijpt dat de akkerbouw als ontvanger van mest met dit idee komt. Ook de melkveehouderijsector wil graag erkenning van kunstmestvervangers. Het is de vraag of je daarvoor de derogatie moet laten schieten. Dat is te kort door de bocht. Derogatie is belangrijk voor de melkveehouderij. Bedrijven met veel gras kunnen er goed mee uit de voeten.”

Beheer
WP Admin